Je li karta Piri Reisa dokaz drevne civilizacije na Antarktiku?

1.6k
Preslušaj članak

Karta Piri Reisa iz 1513. godine je potvrđeno autentična. Precrtana je sa starijih mapa, karti i grafikona, a njen tvorac je Piri Reis, osmanski kartograf. Na ovoj karti, Antarktik je prikazan sa bujnom vegetacijom bez leda.

Na našem zajedničkom putovanju kroz razne misterije, naučili smo jednu bitnu stvar – da ništa nije nemoguće. Zašto bi onda bilo teško pretpostaviti da je i Antarktik nekada bio dom nekoj naprednoj civilizaciji koja je propala zbog nekih apokaliptičnih razloga, na primjer zbog udara asteroida, i koja je originalni tvorac ove karte?

Oglas

Karta Piri Reisa

1513. godine, osmanski admiral i kartograf Piri Reis je nacrtao kartu koja je kasnije postala poznata kao “Karta Piri Reisa” i koja je prikazivala Antarktik – ali bez leda. Piri Reis ju je precrtao sa mnogo starijih mapa, koje više ne postoje.

Karta Piri Reisa
Karta Piri Reisa koja prikazuje Antarktik bez leda

Moramo se zapitati, kako karta koja je nacrtana 1513. godine može prikazivati kontinent koji je otkriven tek 1820. godine, i to sa prilično nevjerovatnim detaljima? Ko je mogao to zabilježiti na karti prije svih poznatih civilizacija?

Njemački teolog, Bey Halil Ethem, koji je u to vrijeme bio generalni direktor Topkapi Saraya u Istanbulu, ponovo je otkrio kartu 1929. godine, nakon što su tu palatu preuredili u muzej antikviteta.

Pokazao je kartu prof. Adolfu Deissmanu, koji je tada istraživao grčke i latinske rukopise u biblioteci Saray.

Danas su sateliti koje smo poslali u Svemir mapirali našu cijelu planetu. Ali, moramo se složiti da je mapiranje kontinenata u davnijim vremenima, jednostavno bio nemoguć poduhvat.

Ovdje moramo postaviti neka pitanja:

Ko je prvobitno mogao mapirati Antarktik sa tako nevjerovatnom preciznošću koje imaju današnje savremene karte?

Je li možda u davno doba postojala neka napredna drevna civilizacija, koja je imala tehnološke mogućnosti da putuje između kontinenata sa tehnologijom koja je mogla mapirati našu planetu?

Napredna civilizacija na Antarktiku

Osim karte Piri Reisa, postojale su još samo dvije karte koje su prikazivale Antarktik bez leda. Jedna od njih bila je najpopularnija karta svijeta iz 1534. godine, koju je nacrtao Oronce Fine. Tvorci tih karata su se pozivali na kompilaciju praistorijskih mapa koje više ne postoje.

Karte su nacrtane sa takvom preciznošću, da je razlika obima Zemlje samo 80 kilometara u odnosu na savremene karte.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Kada je onda mogla postojati ta misteriozna civilizacija? To bi moglo biti između 9. i 130. godine p.n.e., prema uzorku ledene jezgre koji su naučnici izvadili sa Arktika, što dokazuje da u to vrijeme nije bilo leda.

Postoje i neka mišljenja da su ta civilizacija bili divovi, koji imaju neke veze sa megalitima pronađenim širom svijeta. Ako su to zaista bili divovi, šta se onda desilo sa njima i gdje su otišli?

Neobična anomalija na Antarktiku

2006. godine, naučnici su pronašli gigantski krater ispod Antarktičkog leda, tačnije ispod Wilkes Landa, zahvaljujući podacima sa satelita koji su otkrili gravitacijske anomalije.

Možda vas zanima:  Atlantida: 5 glavnih teorija o izgubljenom gradu

Anomalija je bila u obliku kratera širokog 480 kilometara na dubini od 4.500 kilometara.

Opšte prihvaćena teorija u naučnim krugovima glasi da je asteroid koji je uništio dinosauruse i označio kraj ledenog doba bio širok gotovo 9 kilometara. Izračunima je utvrđeno da je krater pronađen na Antarktiku posljedica asteroida širine 50 kilometara.

Stručnjaci procjenjuju da se ovaj udar desio prije skoro 200 miliona godina, iako to sa sigurnošću ne mogu potvrditi, sa obzirom da se krater nalazi duboko ispod ledenog pokrivača.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

A šta ako su pogriješili? Šta ako se taj udar desio prije 9 do 13.000 godina, koji je mogao biti tako razoran da pomjeri polove? Taj događaj bi zasigurno proizveo početak ledenog doba, uništivši preko 90 posto živih bića na Zemlji, uključujući i civilizaciju koja je u to vrijeme živjela na Antarktiku.

Šta vi mislite o ovome?

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE