Karta Piri Reisa civilizacija

Je li Karta Piri Reisa iz 1513. godine dokaz da je postojala drevna civilizacija na Antarktiku?

786

Šta ako je u davna vremena postojala drevna civilizacija na Antarktiku, prije nego ga je prekrio led? Na našem zajedničkom putovanju kroz razne misterije, naučili smo jednu bitnu stvar – da ništa nije nemoguće. Zašto bi onda bilo teško pretpostaviti da je i Antarktik nekada bio dom nekoj naprednoj civilizaciji koja je propala zbog nekih apokaliptičnih razloga, na primjer udara asteroida?

Karta Piri Reisa

1513. godine, osmanski admiral i kartograf Piri Reis je nacrtao kartu koja je kasnije postala poznata kao “Karta Piri Reisa” i koja je prikazivala Antarktik – ali bez leda. I da, to je sasvim autentična karta, što je i potvrđeno. Piri Reis ju je precrtao sa mnogo starijih mapa, grafikona i zapisa.

Oglas
Karta Piri Reisa
Karta Piri Reisa

Na karti koju je nacrtao Piri Reis, Antarktik nije prekriven ledom, već bujnom vegetacijom. A sada duboko udahnite, jer stvari povezane sa tom kartom postaju veoma čudne.

Kako karta koja je nacrtana 1513. godine može sadržavati kontinent koji je otkriven tek 1820. godine, i to sa prilično nevjerovatnim detaljima? Ko je mogao to zabilježiti na karti prije svih poznatih civilizacija?

Njemački teolog, Bey Halil Ethem, koji je u to vrijeme bio generalni direktor Topkapi Saraya u Istanbulu, ponovo je otkrio kartu 1929. godine, nakon što su tu palatu preuredili u muzej antikviteta. Pokazao je kartu prof. Adolfu Deissmanu, koji je tada istraživao grčke i latinske rukopise u biblioteci Saray.

Pokušajmo možda razmišljati u ovom smjeru: Šta ako je nekada u davna vremena postojala neka civilizacija (ili supercivilizacija) koja je imala tehnološke mogućnosti da putuje između kontinenata? Je li ta civilizacija posjedovala tehnologiju kojom je mogla mapirati kontinente, uključujući i Antarktik, i to prije mnogo hiljada godina?

Možda vas zanima:  Arheolozi pronašli tajanstvene gigantske sjekire starosti 300.000 godina
Oglas

Osim karte Piri Reisa, postojale su još samo dvije karte koje su prikazivale Antarktik bez leda. Jedna od njih bila je najpopularnija karta svijeta iz 1534. godine, koju je nacrtao Oronce Fine. Tvorci tih karata su se pozivali na kompilaciju praistorijskih mapa koje više ne postoje.

Karte su nacrtane sa takvom preciznošću, da je razlika obima Zemlje samo 80 kilometara u odnosu na savremene karte.

Kada je onda moglo postojati ta napredna civilizacija? To bi moglo biti između 9. i 130. godine p.n.e., prema uzorku ledene jezgre koji su naučnici izvadili sa Arktika, što dokazuje da u to vrijeme nije bilo leda.

Postoje i neka mišljenja da su ta civilizacija bili divovi, koji imaju neke veze sa megalitima pronađenim širom svijeta. Ako su to zaista bili divovi, šta se onda desilo sa njima i gdje su otišli?

Neobična anomalija na Antarktiku

2006. godine, naučnici su pronašli gigantski krater ispod Antarktičkog leda, tačnije ispod Wilkes Landa, zahvaljujući podacima sa satelita koji su otkrili gravitacijske anomalije. Anomalija je bila u obliku kratera širokog 480 kilometara na dubini od 4.500 kilometara.

Opšte prihvaćena teorija u naučnim krugovima glasi da je asteroid koji je uništio dinosauruse i označio kraj ledenog doba bio širok gotovo 9 kilometara. Izračunima je utvrđeno da je krater pronađen na Antarktiku posljedica asteroida širine 50 kilometara.

Stručnjaci procjenjuju da se ovaj udar desio prije skoro 200 miliona godina, iako to sa sigurnošću ne mogu potvrditi, sa obzirom da se krater nalazi duboko ispod ledenog pokrivača.

A šta ako su pogriješili? Šta ako se taj udar desio prije 9 do 13.000 godina, koji je mogao biti tako razoran da pomjeri polove? Taj događaj bi zasigurno proizveo početak ledenog doba, uništivši preko 90 posto živih bića na Zemlji, uključujući i civilizaciju koja je u to vrijeme živjela na Antarktiku.

Šta vi mislite o ovoj teoriji?