La Mancha Negra: Misteriozna crna mrlja na putevima u Karakasu

691

La Mancha Negra (Crna mrlja) je misteriozna crna supstanca koja se pojavljuje na putevima u Karakasu u Venecueli, a prvi put se pojavila 1986. godine. Ta crna mrlja, izazvala je mnoge saobraćajne nesreće i odnijela mnogo života.

Utvrđivanje porijekla supstance pokazalo se teškim i još uvijek nema definitivnih objašnjenja, usprkos skoro četiri decenije proučavanja i miliona dolara potrošenih na njenu identifikaciju.

Oglas

Istorija

1896. godine, La Mancha Negra se prvi put pojavila kao mrlja duga 50 metara. Primijetili su je radnici dok su krpili 30 godina star asfalt na autoputu između Karakasa i njegovog aerodroma.

U početku je zabrinutost za mrlju bila mala, ali se ubrzo proširila. Čak 13 kilometara autoputa ubrzo je prekriveno nepoznatom materijom koja se s vremenom skupljala i širila.

Utvrđeno je da se supstanca širi kada su uslovi vrući i vlažni, ali se skuplja kada je hladno i suho. Činilo se da više voli tunele i uzbrdice izvan aerodroma. Zbog gumene teksture, mrlja je učinila cestu izuzetno nesigurnom, uzrokujući da se vozila sudaraju ili izlijeću sa puta.

1991. godine, grupa stručnjaka je obavijestila predsjednika Carlosa Andrésa Péreza o problemu, ali nije mogla precizno odrediti uzrok supstance.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

La Mancha Negri je pripisano 1.800 smrtnih slučajeva u pet godina prije 1992., i do tada se mrlja proširila po cijelom Karakasu.

Možda vas zanima:  Bermudski trougao: Ispovijest preživjelog pilota

Uključila se i Vlada Venecuele, navodeći da je potrošila “milione dolara” za istraživanje problema, čak i konsultujući stručnjake u SAD-u, Kanadi i Evropi.

1994. godine, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija pokušalo je da opere La Mancha Negru, sumnjajući da je to smjesa koja se sastoji od ulja i prašine i čak je obustavila radove dok je padala kiša vjerujući da će isprati supstancu. Pokušali su prskati mrlju vodom pod pritiskom, ali to nije išlo. Pokušali su da je izribaju sredstvima za pranje, ali također bezuspješno.

Čak su više puta sastrugali gornji sloj puta, obnavljajući ga, samo da bi gledali kako se La Mancha Negra ponovo pojavljuje. Konačno, vlada je sipala tone usitnjenog krečnjaka preko mrlje da je “osuši”.

Činilo se da je ovo djelovalo neko vrijeme, ali je stvorilo drugačiji problem; putevi su tada postali toliko prašnjavi da su se vozači i lokalni stanovnici žalili da je vazduh nemoguć za disanje.

U januaru 1996. godine putevi su ponovo postali klizavi zbog materije, zbog neodržavanja, manjih padavina i loših stanja vozila u Karakasu.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Specijalna oprema za čišćenje dovezena je iz Njemačke, a činilo se da je ta čudna pojava mirovala nekoliko godina nakon toga. Međutim, La Mancha Negra se ponovo pojavila 2001. na nekoliko puteva u Karakasu, uključujući Baralt, Nueva Granadu, Fuerzas Armadas, Sucre i Urdaneta Avenue.

Sastav mrlje

La Mancha Negra je opisana kao 2,5 cm debela, masna, crna mrlja koja ima konzistenciju “žvakane žvakaće gume”, iako Venecuelanci opisuju puteve koje pokriva “klizave kao led”.

La Mancha Negra misteriozna crna mrlja u Karakasu

Tim poslan iz venecuelanskog Ministarstva transporta i komunikacija vjerovao je da se La Mancha Negra sastoji od prašine, ulja i raznih organskih i sintetičkih materijala.

Možda vas zanima:  Tajanstveni čovjek iz Taureda

The Sunday Telegraph je 2001. godine naveo da je jedan izvještaj pokazao da je supstanca “mješavina rabljenog motornog ulja i visoko korozivne kočione tekućine”, ali je ipak zaključeno da “nakon 14 godina proučavanja, niko ne zna šta je to, odakle dolazi, ili kako ga se riješiti”.

Teorije

Iznesene su različite teorije da bi se objasnio ovaj fenomen, ali nijedna od njih nije pružila zadovoljavajuće odgovore.

Kanalizacija

Prvobitno su neki vjerovali da sirova kanalizacija iz obližnjih sirotinjskih naselja teče nizbrdo, ispod asfalta, i izaziva hemijsku reakciju koja je načinila napukline na putevima.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Venecuelanski inženjer i zvaničnik Fernando Martinez Móttola izjavio je 1991. da ne samo da će ukloniti La Mancha Negru već i stanovnike u blizini autoputa Caracas-La Guaira jer su “i oni bili dio problema stvarajući curenje na cesti”.

Nafta

Druga teorija je glasila da je La Mancha Negra nafta koja curi iz asfalta, a Venecuelanci su vjerovali da je neko postavio loš asfalt iz kojeg curi ulje kada temperature porastu.

Međutim, Ministarstvo saobraćaja i veza je navelo da sastav asfalta nema nikakve veze sa formiranjem supstance.

Stari automobili

Najprihvaćenija teorija je da je La Mancha Negra rezultat nebrojenih starih automobila koji prskaju svoje tekućine po putu.

Profesor Giannetto, povjerenik Ministarstva prometa i komunikacija, vjerovao je da je La Mancha Negra nakupina prašine i ulja oslobođenih iz automobila koji su formirali pastu na cestama.

Ali, bez obzira na teorije, nakon decenija proučavanja, niko ne zna šta je ta crna mrlja, odakle dolazi ili kako da je se riješe. Bravo za nauku!

Možda vas zanima:  Tajni svemirski programi: Najveće zataškavanje svih vremena?
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice
La Mancha Negra crna mrlja u Karakasu

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija60
PODRŽITE RAD OVE STRANICE