Lutka iz Nampa: Humanoidna figurica stara 2 miliona godina

1.2k
Preslušaj članak

Mala humanoidna figurica (danas poznata kao “Lutka iz Nampa”), vješto izrađena od gline, pronađena je 1889. godine u Nampi u državi Idaho. Ko ju je mogao napraviti prije 2 miliona godina?

Nijedan hominid, osim Homo sapiens sapiensa nije mogao napraviti takvo nešto. Sve to ne bi ni bilo toliko čudno, da starost lutke ne ukazuje da su moderni ljudi živjeli na području Sjeverne Amerike i to prije 2 miliona godina.

Oglas

Malo smo “proguglali” po internetu i naišli na zanimljiv podatak da se moderni čovjek poput nas, pojavio prije 200.000 godina. Taj podatak, za vas koji volite da istražujete, možete pronaći na ovom linku.

Iznenadno otkriće

1887. godine, James A. Pinney, Nathan Falk, Joseph Perrot, John Bernard i M.A. Kurtz osnovali su kompaniju za pronalaženje arteške vode u novom pograničnom gradu Nampa u Idahu.

Radnici su bušili kroz geološki sloj poznat kao formacija Glenns Ferry. Sastavljena uglavnom od gline, formacija je nastala prije otprilike 2 miliona godina tokom prelaza pliocena u pleistocen.

U julu 1889. godine, jedan od vlasnika kompanije za bušenje, Mark A. Kurtz, testirao je materijal isporučen pješčanom pumpom iz sloja gline na dubini većoj od 91 metra iz bušotine. U ruke mu je pao čudan predmet. Nakon što ga je oprao, otkrio je da je to mala figurica muškarca.

Lutka iz Nampa
Lutka stara 2 miliona godina, pronađena u Sjevernoj Americi; Foto: Reddit

Kurtz je kasnije pokazao figuricu Charlesu F. Adamsu, predsjedniku Union Pacific Railroad-a, koji je prolazio kroz Idaho. Adams, koji je nedavno pročitao knjigu J. F. Wrighta, pisao je Wrightu o otkriću.

Wright je zatražio od Kurtz-a da mu fotografiše artefakt. Kurtz je odgovorio da ne može, pa je figuricu poslao direktno Wright-u.

Wright je primijetio:

“Ovaj predmet je dugačak oko 3 centimetra i odlikuje se savršenstvom sa kojim predstavlja ljudski oblik.”

“Bila je to ženska figura, a njeni detalji su rađeni u realističnim obrisima, što čini čast klasičnim centrima umjetnosti.”

Željezni oksid

Predmet je bio veoma zamrljan oksidima gvožđa karakterističnim za naslage na dubini od 91 metra. Wright je pokazao predmet arheologu F. W. Putnamu sa Univerziteta Harvard.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Kako je kasnije napisao Wright, Putnam je odmah skrenuo na prirodu tragova željeza na površini lutke, što je ukazivalo na njenu značajnu starost.

U zaštićenim područjima, figurica je imala je mrlje bezvodnog crvenog željeznog oksida koje se nisu mogle formirati ni na jednom krivotvorenom predmetu.

Prilikom posjete tom području 1890. godine, provjerio je uzorke kako bi uporedio promjenu boje oksida sa slike lutke u boji sa bojom na glinenim kuglicama koje su se još uvijek nalazile među krhotinama koje su izašle iz bušotine, kako bi se uvjerio da su identične.

Boja oksida na glinenim kuglicama, bila je potpuno identična boji oksida koji se nalazio na lutki!

Artefakt izvan vremena

Prema trenutnim darvinističkim teorijama evolucije, figurice poput onih pronađenih u Nampi mogli su napraviti samo moderni ljudi, koji su se pojavili na Zemlji prije oko 200.000 godina.

Možda vas zanima:  Je li postojala neljudska civilizacija prije naše i gdje je nestala?

Ali, kako onda objasniti starost ove lutke od 2 miliona godina, kada po Darwinovoj teoriji evolucije moderni čovjek nikako nije mogao postojati u to vrijeme?

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ovaj artifekt, kao i mnogi drugi artifekti pronađeni širom planete, su direktni izazov “službenoj” istoriji ljudske vrste kojoj nas uče u školama.

Foto naslovnice: Viktor Forgacs sa Unsplash

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE