Neobjašnjivi slučajevi jednog kosmonauta

936

Vladimir Aksyonov je bio pilot-kosmonaut SSSR-a koji je učestvovao u letu Sojuz-22 kao inžinjer leta. SSSR je imao najrigorozniji proces selekcije i temeljitu obuku za pojedince koji ulaze u svemirsku industriju, što njegove izjave čini posebno vjerodostojnim.

Aksyonov je u svojim intervjuima za novine ispričao dva misteriozna fenomena koje je doživio tokom svoje astronautske karijere.

Jedan od ovih incidenata dogodio se na svemirskom brodu Sojuz T-2 1980. godine. Aksyonov je pilotirao jedinstvenim uređajem, prvim u SSSR-u kojim je upravljao kompjuter na brodu.

Tokom leta, nekoliko instrumenata, uključujući kompjuter na brodu, se pokvarilo, što je zahtijevalo ručno pristajanje – zadatak koji kosmonaut nikada prije nije obavljao.

Ključno je napomenuti da svaka vanredna situacija u svemiru predstavlja nevjerovatne rizike. I najbolji astronauti mogu podleći panici i poduzeti pogrešne radnje, što dodatno pogoršava ionako neizvjesnu situaciju.

Aksyonov je tvrdio da je u ovom kritičnom trenutku čuo glas nepoznatog muškarca.

Iznenađujuće, instrukcije o algoritmu akcija nije dobio putem sluha, već direktno u mozak. Informacija je prenošena direktno u njegov um, fenomen koji inženjer leta nije mogao da objasni.

Ruski kosmonaut Vladimir Aksyonov
Vladimir Aksyonov

„Prilikom približavanja orbitalnoj stanici, komandant Yuri Malyshev, koji je kontrolisao letjelicu, nije mogao da stigne do izračunate putanje kako bi pristao“, rekao je kasnije Aksyonov. — Rezerve energije broda za manevre su ograničene. Nije, kako se kaže, ostalo ništa. Da još jedna korekcija nije uspjela, proletjeli bismo pored stanice i vratili se na Zemlju bez dovršetka misije.

Možda vas zanima:  Nešto se čudno dešava u CERN-u: Jesu li naučnici otkrili dodatne dimenzije?

“Nisam mogao pomoći ni na koji način, jer je upravljanje brodom isključivi prerogativ komandanta. Kao inžinjer leta, mogao sam samo nečujno da brinem, sjedeći u fotelji.

Odjednom, u nekom trenutku, u mojoj glavi je odjeknula komanda: “Preuzmi kontrolu!” Kasnije, kada sam analizirao šta se desilo, još nisam mogao precizno da utvrdim da li je to bio nečiji glas ili ne.

“Jednostavno sam primio mentalnu poruku od nekoga, koju iz nekog razloga nisam mogao zanemariti. I ono što je potpuno iznenađujuće je da je komandant, bez ikakvih prigovora, predao upravljanje brodom meni.”

Zatim je rekao da nije čuo nijednu komandu, ali je odjednom shvatio da se tako mora ponašati, iako je to bilo protiv svih uputstava.

“Nisam dalje gubio svijest, ali kao da sam bio u nekoj vrsti transa i poslušno slijedio komande koje su mi se javljale u mislima. Samo zahvaljujući njima pristajanje broda je uspješno obavljeno.”

Po povratku na Zemlju, Aksyonov je podijelio svoje iskustvo sa menadžmentom i kolegama, ali je njegova nevjerovatna priča naišla na skepticizam. Ljudi su kao potencijalno objašnjenje naveli izmijenjenu percepciju tokom kritične situacije.

Njegove kolege, Valery Ryumin i Leonid Popov, koji su bili sa njim, potvrdili su priču. Napomenuli su da u tom trenutku nisu komunicirali o detaljima, dok je veza sa kontrolnim centrom bila prekinuta.

Bez obzira na to, astronaut je ostao zbunjen neobjašnjivim incidentom. Nakon što je otišao u mirovinu, više se puta vraćao na taj događaj, ali, nažalost, nikada nije uspio da razotkrije misteriju onoga što se dogodilo te 1980. godine.

Možda vas zanima:  Misteriozna šuma Pokaini u Latviji

Drugi incident, koji Vladimir Aksyonov takođe ne može da objasni, dogodio se 1992. godine na Zemlji. Jednog dana vozio se autom prema svojoj kući na selu. Auto je bio u dobrom stanju, ali kao i sve u to vrijeme, ponekad se kvario.

Prilikom prelaska željezničke pruge automobil je stao. U tom trenutku iza zavoja, udaljenog oko 50 metara, pojavio se jureći voz. Za sekundu-dvije je trebalo da udari u auto.

Čak i da je vozač pokušao da otvori vrata i izađe iz auta, ipak ne bi imao vremena.

Auto Moskvic

Ali Aksyonov nije ni pokušao. Umjesto toga, izvukao je ključ iz brave, a zatim ga ponovo umetnuo i lagano pritisnuo starter.

Motor je odmah upalio, a automobil je izletio iz šina kada je jureći električni voz bio samo nekoliko metara dalje.

Štaviše, kako se Aksyonovu činilo, vagoni su plutali ispred njega, kao u usporenom filmu. Mogao je i da vidi uplašeno i blijedo lice vozača, koji nije stigao ni da počne da koči, jer je automobil bio preblizu na prelazu.

Koliko god puta pričao ovaj slučaj svojim poznanicima, kolegama, fizičarima i inženjerima, svi su mu odgovarali da se to jednostavno ne može dogoditi.

Vjeruje se da vrijeme uvijek teče istom brzinom, koju ni priroda ni čovjek ne mogu promijeniti. Međutim, ima mnogo slučajeva u kojima se čini da vrijeme usporava. Barem se tako čini u ovakvim situacijama.

Kao primjer možemo navesti priče vojnika na frontu o tome kako su preživjeli samo zato što su vidjeli metke i granate kako lete prema njima i uspjeli se skloniti.

Možda vas zanima:  Mogu li snovi predvidjeti budućnost?

Na prvi pogled to je nemoguće, jer ljudsko oko nije sposobno uočiti objekte koji se kreću takvom brzinom. Ali ne možete, a da ne vjerujete pripovjedačima.

Uostalom, često je bilo svjedočanstava da je vojnik iznenada zalegao na dno rova, a sljedeće sekunde metak ili geler je zaorao zemlju upravo na mjestu gdje mu je prethodno bila glava.

Što se tiče glasova u Zemljinoj orbiti, Svemir je takođe izuzetno površno proučavan u smislu njegovog uticaja na mozak. Astronauti koji su se vratili na Zemlju često prijavljuju da su čuli čudnu muziku ili glasove.

Oba fenomena o kojima je govorio Vladimir Aksenov su stvarna i slabo proučena, pa danas malo ko može objasniti prirodu ovih događaja.

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.