Svijet pogodan za život: Otkrivena nova planeta nalik Zemlji

292

Naučnici su pomoću svemirskog teleskopa TESS otkrili novu planetu nalik Zemlji koja se nalazi 40 svjetlosnih godina od nas. Prema kosmičkim standardima, ovo je mala udaljenost.

Naučnici vjeruju da bi ovaj svijet mogao biti nastanjiv. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, prenosi Space.

Nova planeta, koja ima gotovo isti prečnik kao Zemlja, nazvana je Gliese-12 b. Kruži oko male, hladne crvene patuljaste zvijezde udaljene 40 svjetlosnih godina.

Vjeruje se da je ovaj novi svijet stjenovita planeta, koja bi mogla imati sastav sličan Zemlji. Ali, najvažnije je da se planeta okreće oko zvijezde u takozvanoj nastanjivoj zoni.

To znači da na planeti postoje uslovo za postojanje tekuće vode i prilično umjerene temperature, tako da bi planeta potencijalno mogla biti pogodna za život kakav poznajemo.

Gliese 12 b
Poređenje potencijalne veličine planete Gilese 12 b sa veličinom Zemlje.

Ali, Gliese-12 b kruži previše blizu svoje zvijezde. Orbitalni period planete je samo 12,8 zemaljskih dana. Međutim, ovaj crveni patuljak je mnogo manji i mnogo hladniji od Sunca.

Također, ova zvijezda nema jaku aktivnost i ne emituje prejako zračenje.

Naučnici su otkrili da Gliese-12 b prima otprilike 85% zračenja koje Venera prima od Sunca. I uprkos tome, temperatura na planeti, prema naučnicima, iznosi približno 42 stepena Celzijusa.

Poređenja radi, temperatura na Veneri je 464 stepena Celzijusa. Naučnici također vjeruju da novi svijet prima otprilike 1,6 puta više zračenja od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca.

Možda vas zanima:  Bivši šef NOAA: Imali smo kontakt sa neljudskom inteligencijom

Prosječna temperatura na našoj planeti je oko 15 stepeni Celzijusa.

Naučnici su i dalje oprezno optimistični u pogledu potencijalne nastanjivosti planete Gliese-12 b. Činjenica je da se još ne zna da li ima atmosferu.

A, ako postoji, koji je njen sastav? Ovo je važan faktor od kojeg zavisi da li ova planeta može biti pogodna za život.

Na primjer, Venera se, kao i Zemlja, također nalazi u naseljivoj zoni Sunca, ali ovo je svijet u kojem vladaju pakleni uvjeti.

Naučnici vjeruju da bi planeta Gliese-12 b ipak mogla biti nastanjiva. Autori studije sugerišu da planeta možda ima atmosferu, iako je rijetka.

Nedostatak guste atmosfere, dobar je znak da bi tamo mogao postojati potencijalni vanzemaljski život.

Naučnici kažu da je temperatura od 42 stepena Celzijusa prosječan parametar za planetu bez atmosfere; ako tamo postoji atmosfera, tada bi prosječna temperatura mogla biti niža.

Sada moramo precizno utvrditi prisustvo atmosfere na planeti Gliese-12 b i njen hemijski sastav, koji će dati naznake da li je ovaj svijet pogodan za život ili ne.

Da bi to učinili, naučnici će koristiti svemirski teleskop James Webb.

Foto naslovnice: Pablo Carlos BudassiCC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.