NLO i nestanak leta N3808H

1.4k

Vjerovatno ste upoznati sa nestankom Fredericka Valenticha i njegovog aviona Cessna dok ga je pratio NLO iznad Bass Straitsa između Australije i Tasmanije, ali jeste li ikada čuli za sličan incident koji se dogodio u blizini Portorika?

Jedan od najintrigantnijih slučajeva nestanaka povezanih sa NLO-om je onaj pilota Josea Pagan Santosa, koji je nestao zajedno sa svojim prijateljem Joseom Maldonadom Torresom 28. juna 1980., dok je letio iz Santo Dominga za Portoriko.

Posljednja komunikacija od Santosa bio je poziv u pomoć u kojem je prijavio da je vidio čudan predmet ispred svog aviona zbog čega je izgubio kurs i instrumenti su poludjeli.

Prema transkriptima sa njegovog Mayday radio prenosa (“Mayday” je signal koji označava nadolazeću opasnost po život), Santos je opisao objekat kao “čudan” i rekao da se nalazi u smjeru na jedan sat od njegove pozicije.

Rekao je i da je morao tri puta promijeniti kurs kako bi izbjegao nepoznati objekat, ali on se stalno pojavljivao pred njim. Promijenio je kurs aviona na 70 stepeni i visinu na 500 metara. Rekao je da bi trebao biti 90 kilometara od obale Portorika, ali nije bio siguran gdje se nalazi.

U 20:03 sati zemaljska stanica Las Mesas i nekoliko aviona su primili radio prenos sa N3808H:

„Mayday, Mayday! Ercoup ocho cero, osam, nula, nula, hotel. Vidimo čudan objekat na našoj putanji, izgubljeni smo, Mayday, Mayday!”

Možda vas zanima:  Kriptozemljani: Vanzemaljci možda žive među nama "prerušeni u ljude"

Let Iberia Airlinesa IB-976 na putu iz Santo Dominga za Španiju odgovorio je na Mayday i dobio odgovor:

“Ah, idemo iz Santo Dominga za ah San Juan International, ali smo pronašli ah, čudan predmet na našem kursu koji nas je natjerao da promijenimo kurs tri puta, sada je tačno ispred nas na jedan sat, naš smjer je nula sedam nula stepeni… naša visina hiljadu šest stotina nula sedam nula stepeni… naši VOR-ovi (sistemi za navigaciju) su se izgubili sa frekvencije…”

Iberia let IB-976 je zatim prenio poruku u kojoj San Juan traži da N3808H uključi njihov transponder.

N3808H je odgovorio da njihov avion nije opremljen transponderom. U 8:06 Iberia IB-976 je zatražila njihovu procijenjenu poziciju i dobila je ovaj odgovor:

“Trenutno bismo trebali biti na oko 56 kilometara od obale Portorika, ali imamo nešto čudno ispred sebe zbog čega gubimo kurs cijelo vrijeme, promijenio sam kurs u sekundi (nerazumljivo) naš trenutni pravac je nadesno na 300 stepeni, opet smo tačno na istom, gospodine.”

Od njih se ništa više nije čulo…

Let N3808H transkript
Transkripcija razgovora između pilota leta N3808 i Las Mesasa; Foto: anomalien.com

The Atlantic Fleet Weapons Range, potvrdio je posljednju radarsku poziciju N3808H na 56 kilometara zapadno od Portorika i pokrenuta je potraga koja je uključivala Santosovog oca, koji je u to vrijeme bio službenik vazduhoplovne policije u Portoriku.

Zbog prednosti zadnjeg radarskog položaja, potraga za ovim avionom bila je brza i detaljna, koncentrišući se na posljednje poznato područje. Međutim, nikada ništa nije pronađeno. Nijedna zemaljska stanica nikada nije uhvatila ELT signal (odašiljač za hitne slučajeve), niti je dato objašnjenje za “čudan objekt”.

Možda vas zanima:  NLO sfere u Engleskoj

Slučaj je istražilo nekoliko istraživača NLO-a, poput Jorgea Martina, koji je intervjuisao svjedoke i došao do dokumenata u vezi s incidentom.

Martin tvrdi da postoje dokazi o zataškavanju od strane vlasti i da je predmet na koji je Santos naišao bila vanzemaljska letjelica koja je otela njega i njegovog prijatelja.

Slučaj i dalje ostaje neriješen i postavlja mnoga pitanja o prirodi i porijeklu predmeta koji je Santos vidio i šta se dogodilo njemu i njegovom pratiocu. To je jedan od najuvjerljivijih primjera moguće otmice NLO-a u istoriji avijacije.

Audio snimak razgovora između pilota leta N3808 i Las Mesasa.

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE