Poltergeist iz Enfielda

Poltergeist iz Enfielda: Jedan od najpoznatijih slučajeva paranormalnih fenomena iz 1977

768

Paranormalni fenomeni oduvijek su privlačili ljudsku pažnju, izazivajući kombinaciju straha, fascinacije i znatiželje. Jedan od najpoznatijih slučajeva takvih neobjašnjivih događaja dogodio se u sjevernom Londonu, 1977. godine.

Poznat kao “Poltergeist iz Enfielda“, ovaj izvanredni slučaj je privukao pažnju medija i paranormalnih istraživača, te ostaje jedan od najintrigantnijih primjera mogućeg kontakta s duhovima.

Oglas

Početak događaja

Već su nastupili noćni sati u utorak, 30. augusta 1977. godine.

Peggy Hodgson, razvedena majka četvero djece koja je imala 47 godina, ušla je u njihovu sobu kako bi im rekla da se prestanu svađati.

Djeca su se žalila da krevet podrhtava, ali ona nije obraćala pažnju na to.

Nakon rasprave sa djecom da su previše bučna i da idu spavati, napustila je njihovu sobu sa istom idejom.

Oglas

Sljedeće noći, zvuk kao da neko hoda po sobi privukao joj je pažnju.

Nakon tog zvuka, uslijedila su četiri glasna kucanja.

Odjednom se kredenac sam od sebe počeo pomicati po podu.

U panici, Peggy ga je nogama odgurnula natrag, ali kredenac se sam od sebe ponovo pokrenuo naprijed i ona ga je opet pokušala odgurnuti natrag.

Ali, ovaj put nije uspjela, spriječena nekom nepoznatom nevidljivom silom.

Skupa sa djecom pobjegla je kod Nottinghamovih, porodice koja je stanovala na adresi Green Street 282 i potražila pomoć.

Oglas

Vic Nottingham i njegov sin Gary, ušli su u kuću porodice Hudson i začuli kucanje koje je dolazilo sa svih strana kuće.

Poltergeist iz Eifielda
Poltergeist iz Enfielda: Kuća u kojoj se navodno pojavio duh

Dolazak policije

Misleći da se neko šali sa njima, pozvali su policiju koja je došla u 1 sat ujutro.

Možda vas zanima:  Misteriozni vrisak žene iz bunara

Policija je provjerila cijelu kuću tražeći izvor kucanja, ali bez uspjeha.

Jedan od policajaca koji je bio na mjestu događaja je izjavio sljedeće:

“Drugi policajci i susjedi su otišli u kuhinju kako bi provjerili cijevi hladnjaka i ostalo, ostavljajući porodicu i mene u dnevnoj sobi.

Svjetla u dnevnoj sobi su se ponovo ugasila, a za nekoliko minuta najstariji sin je pokazao na stolicu koja je stajala pored kauča.

Oglas

Pogledao sam stolicu i primijetio da se lagano ljulja s jedne strane na drugu, a zatim sam vidio kako stolica klizi po podu prema zidu kuhinje.

Pomakla se otprilike 3-4 metra i zatim se zaustavila.”

Leteće lego kockice

Naredne noći, Vic se vratio u kuću da je obiđe. Čim je ušao na vrata, bio je napadnut lego kockicama.

Lego kockice su lebdjele po kući naredna tri dana, a različiti ljudi su posjetili kuću u nastojanju da pomognu, uključujući i svećenike.

No, sve je bilo uzalud i gospođa Nottingham je, ne znajući šta da čini, pozvala Daily Mirror.

Novinar Douglas Bence i fotograf Graham Morris su poslani od strane Mirror-a da istraže događaj:

Oglas

“Mislio sam da je to samo običan posao dok nisam ušao u kuću.

Stajao sam u tami u kuhinji, dok su djecu jedno po jedno dovodili u naručje odraslih, a posljednja koja je ušla je bila Janet.

Odjednom su stvari počele letjeti po sobi. Lego kockica me pogodila tačno iznad lijevog oka takvom snagom da mi je modrica ostala vidljiva nekoliko dana.

Lego kockice i druge stvari su lebdjeli po sobi, a članovi porodice su samo mirno stajali ne radeći ništa”-Graham Morris.

Janet i poltergeist

Janet, kći Peggy Hudson, je bila središte paranormalne aktivnosti, što je uobičajeno u slučajevima poltergeista koji uglavnom pogađaju djevojčice i mlade žene.

Možda vas zanima:  "Zona sumraka": Najtajanstvenije mjesto na Zemlji

Dva fizičara, Pierro Brovetto i Vera Maxia, koji su napisali rad pod nazivom “Neke pretpostavke o mehanizmu fenomena poltergeista“, tvrdili su da djeca generiraju aktivnost poltergeista usmjeravanjem energije prema kvantno-mehaničkom vakumu.

Oglas
Janet (u sredini) sa porodicom
Janet (u sredini) sa majkom i mlađim bratom. Foto: ©Graham Morris

Mlada djevojčica često bi upadala u stanje transa u kojem bi govorila dubokim, grebajućim glasom i tvrdila da je duh muškarca po imenu Bill Wilkens, koji je umro u kući prije nekoliko godina.

Kasnije je dokazano da je čovjek tog imena zaista bio stanovnik te kuće i umro od krvarenja dok je sjedio u dnevnoj sobi. Navodno, duh je “govorio” kroz Janet satima.

Jednom prilikom, željezni kamin u njenoj sobi bio je nasilno srušen s zida od strane nevidljivih sila.

Članovi porodice su tvrdili da su je vidjeli kako levitira preko cijele sobe.

Janet
Janet Hodgson, tada 11-godišnjakinja, izgledala je kao da je opsjednuta. Moglo bi se reći da je to scena iz nekog filma, ali bilo je stvarno. Foto: ©Graham Morris

Istraga

Kako bi se razumjelo što se tačno događa, istražitelji paranormalnih fenomena su pozvani da istraže slučaj, uključujući poznate demonologe Eda i Lorraine Warren.

Oni koji se svakodnevno bave natprirodnim znaju da ti fenomeni postoje – nema sumnje u to

Oglas
Ed warren

Janet Hodgson postala je središnja figura u istrazi, budući da su se mnogi fenomeni događali oko nje.

Ona je navodno ulazila u nasilne transove, tijelo joj se iskrivljavalo na neobjašnjive načine, a često je izgovarala i neobične glasove koji su zvučali kao da dolaze iz drugih entiteta.

Jedan od najkontroverznijih događaja koji su zabilježeni tijekom istrage bio je Janetino navodno levitiranje.

Svjedoci su tvrdili da su je vidjeli kako lebdi u zraku, prelazeći cijelu sobu bez ikakvog fizičkog kontakta s podom.

Ovi izvještaji su izazvali podijeljena mišljenja, a skeptici su tvrdili da su to samo izmišljotine ili produkt sugestije.

Možda vas zanima:  Jophar Vorin: Čovjek iz misteriozne Laksarije

Istražitelji su pokušavali pronaći racionalno objašnjenje za ove fenomene koji su se događali, provodeći opsežne pretrage, intervjue i testove.

Oglas

Međutim, mnogi od fenomena ostali su neobjašnjeni.

Unatoč kontroverzama i skeptičnosti, istražitelji koji su bili svjedoci ovih fenomena iznijeli su svoja zapažanja i dokumentirali nevjerojatne događaje.

Zaključak

Slučaj poltergeista iz Enfielda, s fokusom na Janet Hodgson, ostaje jedan od najpoznatijih i najintrigantnijih slučajeva paranormalnih fenomena u istoriji.

Fenomeni koji su se odvijali u obiteljskoj kući Hodgsonovih izazvali su mješavinu straha, nevjere i znatiželje kod istražitelja i javnosti.

Iako su postojali skeptici koji su pokušali racionalno objasniti događaje i osporiti njihovu autentičnost, mnogi svjedoci, uključujući istraživače, novinare i članove Paranormalnog društva za istraživanje, svjedočili su nevjerojatnim i neobjašnjivim fenomenima koji su se događali oko Janet.

Levitacija, nasilni transovi, neobični glasovi – sve su to elementi koji su pridonijeli misterioznosti slučaja.

Oglas

Istražitelji su se suočili s izazovom u pokušaju razumijevanja prirode ovih fenomena.

Iako su poduzeli opsežne pretrage, intervjue i testove, mnogi od fenomena ostali su nerazjašnjeni.

Slučaj je ostao otvorena misterija koja potiče daljnja istraživanja i rasprave.

Janet Hodgson je postala simbol hrabrosti i izdržljivosti, suočavajući se s nevjerojatnim iskustvom koje je promijenilo njezin život.

Njena priča ostaje podsjetnik na to koliko je naša percepcija svijeta ograničena i koliko postoje tajne koje još nisu otkrivene.

Iako je prošlo mnogo godina od slučaja poltergeista iz Enfielda, njegova je prisutnost i dalje živa u sjećanjima svih koji su bili uključeni u istraživanje.

Oglas

Ovaj slučaj će zauvijek ostati jedan od najintrigantnijih primjera neobjašnjivih fenomena i inspirirati buduće istraživače da nastave istraživati granice našeg razumijevanja paranormalnog svijeta.