Deveta planeta (Planeta 9) možda nije mit: Naučnici imaju nove dokaze

263
Preslušaj članak

Godinama se vode rasprave o tome da li u Sunčevom sistemu postoji još jedna, deveta planeta (Planeta 9). Sada naučnici tvrde da su pronašli nove dokaze koji potvrđuju postojanje skrivene planete na samom rubu našeg solarnog sistema.

Tim astronoma predvođen Konstantinom Bogytinom, proučavao je skup trans-neptunskih objekata ili TNO-ova, što je stručni naziv za objekte koji se nalaze izvan orbite Neptuna.

Oglas

Bogytin tvrdi da njihov novi rad predstavlja “najjače statističke dokaze do sada da deveta planeta zaista postoji”.

U svom radu, astronomi su proučili objekte čije je kretanje postalo nestabilno zbog interakcije sa sa orbitom Neptuna.

Zbog te nestabilnosti, ovi objekti su astronima bili teže razumljivi, pa su ih isključivali iz svojih analiza.

Sada su odlučili da bolje prouče kretanja i na kraju su shvatili da je najbolje objašnjenje postojanje još jedne nepoznate, devete planete u Sunčevom sistemu.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Korištenjem simulacija, pokušali su razumjeti utjecaj raznih faktora na orbite tih objekata, poput blizine gigantskih planeta kao što su Neptun, “Galatičke plime”1 koja dolazi iz naše galaksije ili prolaznih zvijezda2.

Iako astronomi nisu isključili druge mogućnosti, kao što je postojanje drugih planeta koje su nekada postojale i koje su utjecale na orbite objekata, tvrde da je Planeta 9 i dalje najbolje objašnjenje.

Deveta planeta
Neobično blisko raspoređene orbite šest najudaljenijih objekata u Kuiperovom pojasu ukazuju na postojanje devete planete čija gravitacija utiče na ova kretanja. Foto: MagentaGreen, CC0, preko Wikimedia Commons

Kada se u istraživanje eventualnog postojanja devete planete priključi observatorija Vera C Rubin, koja je trenutno u fazi izgradnje u Čileu, moći će detaljnije skenirati nebo kako bi bolje razumjeli ponašanje tih objekata, napominju astronomi.

Možda vas zanima:  Bude se drevni virusi u skoro 15000 godina starom ledu

“Ova nadolazeća faza istraživanja obećava pružanje ključnih uvida u tajne vanjskih područja našeg Sunčevog sistema”, pišu autori rada koji je javno dostupan na arXiv-u.

Prva ozbiljnija istraživanja i studije o potencijalnom postojanju planete devet traju od 2014. godine, kada su astronomi Scott Sheppard i Chadwick Trujillo sugerisali da bi džinovski nevidljivi “perturber3” mogao da vreba u dalekom vanjskom Sunčevom sistemu.

Deveta planeta (Planet 9)
Umjetnički dojam izgleda devete planete; Foto:
Tomruen; background taken from File:ESO – Milky Way.jpg
CC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Ova dva naučnika su svoju hipotezu zasnovali na posebnostima u orbitama patuljaste planete “Sedna” , novootkrivenog objekta 2012 VP113 i nekoliko drugih tijela izvan orbite Neptuna (trans-neptunski objekti).

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

U januaru 2016. godine, astronomi Konstantin Batygin i Mike Brown su pronašli dokaze da su orbite dodatnih TNO-a bile oblikovane.

Batygin i Brown su ovaj hipotetički perturber nazvali “Planeta devet” i izračunali da je, ako zaista postoji, vjerovatno oko 10 puta masivniji od Zemlje i da je udaljen 600 AJ4 (astronomskih jedinica) od Sunca.

Otkrića i analize koje podržavaju teoriju postojanja devete planete, nastavljaju se kroz niz istraživanja i studija sve do danas.

Foto naslovnice: ant888nsmb2 (DevianArt)

Napomene:

  1. “Galaktička plima” je termin u astronomiji koji se odnosi na gravitacione efekte koje Mliječni put vrši na objekte unutar svoje okoline, uključujući i Sunčev sistem. To je rezultat gravitacionog privlačenja Mliječnog puta na objekte poput zvijezda, oblaka gasa i prašine, kao i drugih galaksija u blizini. Galaktička plima može utjecati na kretanje objekata unutar Sunčevog sistema, uključujući trans-neptunske objekte i druge tijela na rubu Sunčevog sistema. ↩︎
  2. “Prolazne zvijezde” su termin u astronomiji koji se odnosi na zvijezde koje prolaze kroz naše Sunčev sistem, ali nisu njegov stalni dio. Ove zvijezde putuju kroz svemir i prolaze kroz Sunčev sistem u određenim vremenskim intervalima. Prolazne zvijezde mogu imati različite efekte na objekte unutar Sunčevog sistema, kao što su promjene u njihovim orbitama ili gravitacione perturbacije. ↩︎
  3. “Perturber” je termin koji se koristi u astronomiji kako bi se opisali objekti ili faktori koji izazivaju perturbacije ili promjene u kretanju drugih nebeskih tijela. ↩︎
  4. “AJ” je skraćenica koja se koristi u astronomiji i označava astronomsku jedinicu. Astronomska jedinica je mjera koja se koristi za izražavanje udaljenosti u Sunčevom sistemu i definira se kao prosječna udaljenost između Zemlje i Sunca. Ta udaljenost iznosi približno 149.6 miliona kilometara. ↩︎
Možda vas zanima:  Uočen gigantski NLO kako leti kroz Sunce

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE