Naska linije: Misteriozni geoglifi u Južnoj Americi

1.4k

Naska linije su tajanstveni svijet i izuzetno arheološko nalazište smješteno u peruanskim pustinjama. Ovi enigmatični crteži i geometrijski obrasci, iscrtani u zemlji prije više od 2000 godina od strane drevnih Naska Indijanaca, intrigiraju i očaravaju ljudsku maštu od vremena kada su prvi put otkriveni.

Naska linije su jedna od najvećih misterija u području arheologije.

Impresivna geografska prostranost i preciznost crteža Naska linija, koji se protežu na više od 400 kvadratnih kilometara, izazivaju divljenje.

Usprkos velikim naučnim i tehnološkim pomacima, Naska linije i dalje čuvaju misterije koje intrigiraju istraživače i istoričare širom svijeta.

Ovi izvanredni crteži na tlu, prikazuju oblike životinja, biljaka, geometrijskih figura i složenih linija.

Međutim, ostaje intrigantno pitanje: Kako su drevni Naska Indijanci naslikali tako precizne i monumentalne crteže, sa linijama koje se protežu i do nekoliko stotina metara?

Kako su uspjeli ostvariti proporcionalnost i geometrijsku preciznost bez mogućnosti pregleda sa visine?

Ponuđene su razne teorije – od upotrebe balona i zmajeva, do mogućnosti složenih matematičkih proračuna.

Ali, ono što je sigurno je da Naska linije ostaju jedna od najvećih arheoloških enigmi u savremenom dobu.

Otkriće Naska linija

Možemo reći da je prvo sistematično proučavanje Naska linija otpočelo 1926. godine sa peruanskim arheologom imena Toribio Mejia Xesspe.

Zbog gotovo nemoguće identifikacije Naska linija sa tla, prva javna svijest o njima se pojavila sa dolaskom vazdušnih letova, kada su piloti komercijalnih aviona nadlijetali Peru 1930-tih godina.

Profesor Paul Kosok iz SAD-a provodio je istraživanja Naska linija, a jednog dana, tačnije 22. juna 1941. godine, stajao je na jednoj od njih.

Nakon što je cijeli dan marljivo proučavao linije, Kosok je podigao pogled kako bi se odmorio. Slučajno je primijetio da se zalazak Sunca savršeno podudara sa jednom od linija.

Možda vas zanima:  Drevne civilizacije: 6 velikih enigmi

Impresioniran svojim otkrićem, Kosok je ovo ogromno pustinjsko područje od oko 450 kvadratnih kilometara nazvao “najvećom astronomskom knjigom na svijetu”.

Naknadno, njemačka naučnica Maria Reiche, poznata i kao the “Lady of the Lines”, posvetila se proučavanju Naska linija punih 40 godina.

Neumorno zagovarajući svoje teorije o astronomskoj i kalendarskoj svrsi Naska linija, Maria Reiche je za svoj rad nagrađena stipendijom Nacionalne geografije 1974. godine.

Usamljena i bez ikakve pomoći, naučnica je nastojala sačuvati ovu lokaciju. Čak je i živjela u maloj kućici blizu pustinje, kako bi lično nadgledala linije i spriječila neoprezne posjetitelje da im naštete.

Šta su Naska linije?

Naska linije izgled ptice
Foto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0

Naska linije mogu se podijeliti u tri glavne kategorije: pravilne linije, geometrijski uzorci i slikovne reprezentacije.

Duž obalne ravnice prostire se više od 800 linija, a neke od njih dosežu dužinu od čak 48 kilometara.

U tom području se nalazi više od 300 geometrijskih uzoraka, sa osnovnim oblicima kao što su trougao, pravougaonik, trapez, kao i spirale, strelice i valovite linije.

Naska linije su posebno poznate po prikazima oko 70 vrsta životinja i biljaka, pri čemu su neki od njih impresivne dužine – i do 370 metara.

Neke od linija prikazuju pauka, kolibrija, kaktus, majmuna, lamu, patku, cvijet, drvo, guštera i psa.

Naska narod je također stvarao i druge oblike, uključujući humanoidne figure, ruke i neke neidentifikovane prikaze.

2011. godine, japanski tim istraživača otkrio je novi geoglif koji podsjeća na prikaz odrubljene glave, sa dimenzijama od oko 4,2 metra dužine i 3,1 metar širine.

Ovaj geoglif je značajno manji od ostalih Naska crteža i nije ga lako primijetiti iz vazduha.

2016. godine, isti tim otkrio je još jedan geoglif na kojem je prikazano mitsko stvorenje sa mnogo nogu, dugačko 30 metara.

U 2018. godini, peruanski arheolozi objavili su otkriće više od 50 novih geoglifa u toj regiji, koristeći dronove za detaljno mapiranje Naska linija na dosad neviđeni način.

Možda vas zanima:  Misteriozni drevni visokotehnološki tuneli u Austriji

Neke najpoznatije teorije o Naska linijama

Naska linije u Juznoj Americi
Foto: Diego Delso, CC BY-SA 4.0

Kao jedna od najvećih svjetskih zagonetki, Naska linije su potaknule mnoge teorije koje nastoje objasniti njihovo porijeklo i svrhu.

Teorije o Naska linijama variraju od nekih manje uzbudljivih, poput sugestija da su izgrađene kao dio sistema za navodnjavanje, do potpuno nevjerojatnih pretpostavki, kao što su tvrdnje da su Naska linije služile kao piste za vanzemaljske svemirske brodove.

U nastavku članka ćemo pisati o nekim od najzanimljivijih teorija o Naska linijama.

Drevni astronauti

Nesumnjivo, jedna od najpoznatijih hipoteza o porijeklu i svrsi Naska linija dolazi od Ericha von Dänikena, koji ju je predstavio u svojoj knjizi “Chariots of the Gods?” (Tragom bogova) iz 1968. godine.

Prema ovoj teoriji, drevna Naska je bila mjesto na koje su slijetali vanzemaljski svemirski brodovi. Prema pričama, vanzemaljska bića su, navodno, prenijela posebno znanje i tehnologiju lokalnom stanovništvu prije nego što su se vratila na svoju matičnu planetu.

Nakon odlaska tih drevnih astronauta, Naska kultura je navodno stvorila niz velikih slika i dizajna kao svojevrsne poruke tim vanzemaljskim bićima, koja su smatrali božanstvima.

Ova teorija postala je izuzetno poznata, nakon što je predstavljena u popularnoj seriji Ancient Aliens na History Channel-u.

2018. godine, crteži u pustinji Naska koji su podsjećali na stereotipne prikaze vanzemaljaca postali su viralni na internetu i društvenim mrežama.

Baloni na vrući zrak

Jim Woodman je tokom 1970-ih godina predstavio još jednu neobičnu teoriju.

Zaključio je da bi jedini način na koji su stanovnici Naske mogli nacrtati ove linije u pijesku bio da su posjedovali sposobnost letenja.

Ova pretpostavka nije imala temelje u konkretnim dokazima. Iako je Woodman tvrdio da je pronašao fragment keramike koji je pripadao balonu na vrući zrak, mnogi su tu tvrdnju smatrali neistinitom.

Na kraju, izradio je balon na vrući zrak uz pomoć lokalnih materijala kako bi testirao svoju teoriju.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, balon se konačno podigao u vazduh, ali samo na nekoliko minuta.

Možda vas zanima:  Nuklearni reaktor u Africi star 1,7 milijardi godina?

Džinovski solarni kalendar

Ovu hipotezu je predložila Maria Reiche, najpoznatija istraživačica Naska linija.

Vjerovala je da ovo mjesto ima izuzetan astronomski značaj, sa pozicioniranjem Sunca u odnosu na dizajn koji funkcionira kao ogroman solarni kalendar.

Ovo je omogućilo ljudima iz Naska kulture da prate solsticije i ekvinocije, te da predviđaju događaje poput pomračenja Sunca.

Reiche je odlučno kritikovala Von Dänikenovu teoriju i posvetila se njenom opovrgavanju, ističući povezanost između dizajna geoglifa i drugih elemenata Naska kulture, poput keramike.

Njeni pokušaji da potvrdi vlastitu teoriju nisu bili uvjerljivi, ali je njen stav postao veoma popularan i uticajan.

Oko na nebu

Još jedna hipoteze o solarnom kalendaru, koju je predstavio nezavisni istraživač Robin Edgar, tvrdi da su Naska linije i geoglifi namijenjeni da bi ih vidio tkz “oko bog” ili “oko s neba” koje se pojavljuje za vrijeme totalnih sunčevih pomračenja.

U skladu s ovom teorijom, slike su namijenjene kao ponude ili možda kao oblik komunikacije s bogom ili bogovima čije je stanište na nebu.

Za kraj

Naska linije predstavljaju jedinstvenu i enigmatičnu pojavu koja već decenijama intrigira svijet.

Njihova veličina, preciznost i raznolikost oblika ostavljaju nas zapanjenima i otvaraju mnoga pitanja o drevnoj civilizaciji koja ih je stvorila.

Iako postoje mnoge teorije o njihovoj svrsi, od ritualnih i astronomskih funkcija do vanzemaljskog kontakta, nijedna od njih nije široko prihvaćena.

Naska linije ostaju tajanstvene i izazovne, podsjećajući nas na našu nesavršenu spoznaju o prošlosti.

Njihova očuvanost je izvanredna, ali se suočavaju sa izazovima kao što su erozija, klimatske promjene i ljudski faktori.

Naska linije su podsjetnik na bogatstvo i složenost drevnih civilizacija koje su naseljavale taj region.

One nam pružaju uvid u njihove vještine, vjerovanja i moguće veze s prirodom i Univerzumom.

Dok čekamo nova otkrića i saznanja, Naska linije će ostati fascinantna enigma koja nas inspiriše da istražujemo, postavljamo pitanja i stvaramo teorije.

One nas podsjećaju na to koliko još uvijek imamo da naučimo o našoj planeti i njenim prošlim civilizacijama.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.