Disk iz Festosa (Festski disk): Najveća zagonetka drevnog svijeta

384
Preslušaj članak

U Sredozemnom moru na grčkom otoku Kreti, na antičkom nalazištu Festosu (Phaistos), pronađen je zagonetan predmet nazvan Disk iz Festosa. Kakva je svrha ovog diska? I je li moguće dešifrovati njegov tajanstveni zapis?

Ovaj disk je tako jedinstven i zagonetan da nikada nije otkriven nijedan sličan njemu, a čak ni najupućeniji stručnjaci za arheologiju i jezik ne mogu razumjeti njegov značaj.

Oglas

Disk iz Festosa, godinama je zbunjivao istraživače i unatoč njihovim naporima da otkriju njegove misterije, to je i dalje intrigantan i tajanstven artefakt iz davnih vremena.

Šta je Disk iz Festosa?

Disk iz Festosa
Foto: Mark Cartwright ( CC BY-NC-SA )

Disk iz Festosa je kružni glineni artefakt veličine oko 15 centimetara, pronađen na otoku Kreti u Grčkoj 1908. godine.

Ovaj predmet sadrži niz simbola koji još uvijek nisu u potpunosti shvaćeni, što ga čini vrlo zadivljujućim i zagonetnim artefaktom na polju arheologije.

Italijanski arheolog Luigi Pernier, otkrio je disk u minojskoj palači Festos koja je sagrađena tokom bronzanog doba, otprilike 1700. godine p.n.e.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Vjeruje se da je disk nastao u to doba, iako su njegova namjena i značenje još uvijek nejasni.

Šta se nalazi na disku?

Disk iz Festosa
Foto: Wikimedia ( CC BY-SA 3.0 )

Na disku su ugravirani nepoznati simboli, koji su kružno raspoređeni sa njegove obje strane i vjeruje se da su ovi simboli utisnuti na disk pomoću pečata.

Možda vas zanima:  Lutka iz Nampa: Humanoidna figurica stara 2 miliona godina

Simboli su sami po sebi prilično jednostavni, a neki su slični hijeroglifima ili drugim drevnim oblicima pisma.

Simboli pronađeni na Disku iz Festosa, uspoređeni su sa različitim drevnim pismima kao što su Linear A i Linear B, koje su koristili Minojci i Mikenjani.

Neki od simbola na disku podsjećaju na hijeroglife pronađene u starom Egiptu i simbole korištene u drevnim bliskoistočnim oblicima pisma.

Ipak, naučnici se razilaze u mišljenju kada se radi o porijeklu ili značenju simbola koji su ispisani na disku.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Misterija koja okružuje Festski disk

Najveća misterija vezana za Festski disk je njegova svrha i značaj. Naučnici su uložili mnoge napore da protumače simbole na disku, ali do sada niko nije uspio tačno utvrditi njihovo značenje.

Iako su simboli vrlo jednostavnog izgleda i slični drugim drevnim pismima, nije identifikovan jezik koji bi odgovarao njihovom rasporedu.

Nadalje, nema sličnih predmeta koji su pronađeni i ne postoje drugi primjeri minojskog pisma raspoređenog u kružnom ili spiralnom obliku.

Ovo je potaknulo brojne hipoteze i nagađanja u vezi sa njegovom funkcijom; od onih da je zbog vrste pisanog jezika, Disk iz Festosa religijski ili mistični artefakt sa simboličnim značenjem, do teorija da je disk obična krivotvorina ili prevara.

Neki akademici su pretpostavili da je disk mogao biti jedinstveni predmet napravljen za određenu svrhu ili ritual.

Pokušaji dešifriranja simbola

Tokom godina, pojavilo se nekoliko istraživača sa tvrdnjama da su uspješno dešifrovali tekst pronađen na disku, ali te tvrdnje nisu bile široko prihvaćene unutar akademske zajednice.

Možda vas zanima:  Planina Kailash i njene drevne tajne
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Većina naučnika vjeruje da simboli na disku nikada nisu prevedeni i da su svi pokušaji da se to učini samo hipotetski.

Među dobro poznatim pokušajima dekodiranja teksta na disku su oni Luigija Perniera, arheologa koji je otkrio disk 1908. godine, i Garetha Owensa, lingvističara koji je navodno preveo dio diska 2014. godine.

Ali, nijedan od ovih pokušaja nije prošao akademski ispit.

Neke od teorija o svrsi diska

Pojavilo se nekoliko teorija o svrsi Diska iz Festosa.

Jedna od hipoteza je da je disk bio oblik pisma koji je potencijalno predstavljao jezik ili dijalekt iz minojske civilizacije koji je nepoznat.

Druga teorija je da je Festski disk imao religijsko ili mistično značenje i da je simbolizovao mit o stvaranju ili neki drugi ključni aspekt minojske kulture.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Neki stručnjaci su predložili da je disk možda korišten za računanje ili kao kalendar, dok su drugi teoretisali da je služio za zabavu ili igru.

Je li Festski disk prevara?

Mnogi akademici vjeruju da je Disk iz Festosa originalni relikt iz minojske civilizacije, jer nema naznaka da je lažan.

Arheolog koji je pronašao disk 1908. godine, bio je Luigi Pernier, cijenjen i pouzdan naučnik, što je poprilično umanjilo sumnje da se radi o krivotvorini.

Osim toga, stručnjaci iz različitih područja poput arheologije, lingvistike i metalurgije detaljno su ispitali i istražili disk. U svojim analizama nisu pronašli nikakve naznake da se radi o bilo čemu osim pravom artefaktu iz bronzanog doba.

Možda vas zanima:  Göbekli Tepe: Mjesto gdje je počela civilizacija

Uprkos svojoj tajanstvenoj prirodi, Disk iz Festosa je još uvijek jedan od najdetaljnije istraženih predmeta u području arheologije.

Istraživači širom svijeta aktivno analiziraju simbole na disku i traže bilo kakve tragove koji bi mogli pružiti uvid u njegovu svrhu i značaj.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Iako je njegova svrha i dalje nepoznata, Disk iz Festosa ostaje intrigantan i zagonetan artefakt iz davnih vremena.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE