Mike Marcum: Čovjek koji je izumio “vremeplov” i misteriozno nestao

1.3k

U svijetu postoje razne priče o vrlo genijalnim ljudima koji su pokušali stvoriti nevjerovatne tehnološke uređaje, sposobne da postignu ono za šta naučna zajednica tvrdi da je nemoguće. Ovo je priča o Mikeu Marcumu, čovjeku koji je pokušao da napravi vremeplov u svom dvorištu, ali je potom misteriozno nestao.

Početkom 1995. godine, Mike “Madman” Marcum pokušao je da napravi vremensku mašinu u dvorištu svoje kuće u Stanberryju (Missouri, SAD). Počeo je stvarati uređaj pod nazivom “Jacobs Ladder” (Jakovljeve ljestve).

Koristio je modifikovani laser koji služi za očitavanje podataka na kompakt diskovima da bi smanjio otpor vazduha između dva pola. Ovo je proizvelo kontinuirani luk.

Pojavio se toplotni trag, koji je bio kružnog oblika poput vrtloga. Odlučio je da baci metalni šaraf kroz taj vrtlog i da vidi šta će se desiti. Šaraf je nestao na pola sekunde, a zatim se ponovo pojavio nekoliko metara dalje.

Jakovljeve ljestve

U to vrijeme, imao je samo 21 godinu i bio je student elektrotehnike. U poređenju sa svojim prijateljima, može se reći da je Markum bio prilično inteligentan. Međutim, imao je problem: da bi uređaj radio, bilo je potrebno mnogo snage.

Nakon još nekih testiranja, CD laser se zapalio. Shvatio je da, ako želi ponovo izgraditi uređaj, mora koristiti veće transformatore.

Njegov prvobitni plan je bio da kupi transformatore, ali oni su bili prilično skupi. Zato je pribjegao alternativnom riješenju.

Možda vas zanima:  Živimo li u simulaciji?

U lokalnoj elektrani nalazilo se 6 starih transformatora. Marcum je ukrao svih šest transformatora teških više od 135 kg iz elektrane St. Joseph u King Cityju.

Dok je radio na svom eksperimentu, uzrokovao je masovno zamračenje u nekoliko blokova u svom susjedstvu.

Vrlo brzo nakon tog događaja, šerif okruga Gentry Eugene Lupfer uhapsio ga je sa nalogom u njegovoj kući 29. januara 1995. godine zbog krađe transformatora.

Nakon što je proveo nekoliko mjeseci u zatvoru, Markum je pušten na slobodu. A onda je pozvan da postane gost na Art Bell on Coast to Coast AM, američkom kasnonoćnom radio talk showu koji se bavi raznim temama

U emisiji je Mike ispričao priču o svom eksperimentu da napravi vremeplov i obećao je da će od sada to raditi legalno.

Rekao da ima namjeru da sprovede još jedan eksperiment, ali da nema novca, niti rezervne dijelove. Tokom intervjua dao je svoj broj telefona i danima su ga zvali ljudi koji su mu željeli pomoći u njegovom naumu.

Emisija je zaista mnogo pomogla Markumu jer su mnogi slušaoci podijelili ideje, financirali ga i donirali mu rezervne dijelove potrebne za izradu njegovog dugo očekivanog uređaja.

Uz svu ovu pomoć, zahvaljujući donacijama svojih slušalaca, njegov sljedeći projekat izgradnje uređaja za putovanje kroz vrijeme bio je moćniji i mnogo veći od prethodnog.

Ovaj put je dizajnirao uređaj snage 3 megavata i želio je da ga testira na sebi. Instalirao je rotirajuće magnetno polje, slično onom koje je koristila vojska u Filadefijskom eksperimentu. Tvrdio je da su rotirajuća magnetna polja efikasnija i učinkovitija.

Možda vas zanima:  Automobil na vodu i misteriozna smrt Stanleya Meyera

Nakon godinu dana, Art Bell je ponovno pozvao Mikea Marcuma kao gosta. Mark je u emisiji rekao da eksperimentiše sa sofisticiranijom vremenskom mašinom. Ovoga put, magnetni vrtlog je bio dovoljno velik da u njega može ući čovjek.

Vremenska masina Vremeplov Mikea Marcuma
Nacrt “vremeplova” Mikea Marcuma

Pri samom kraju intervjua, Marcum je rekao da će generisati dovoljan električni napon potreban za pokretanje vremeplova.

Na pitanje šta bi ponio sa sobom, ako ikada uspije otputovati kroz vrijeme, Mike je rekao da će to biti njegov mobilni telefon. Konačno na kraju emisije, Mike je odlučio da umjesto svog broja telefona da svoju adresu.

Tokom Marcumovog drugog i ujedno posljednjeg pojavljivanja u emisiji 1996. godine, rekao je da ima 30 dana da završi svoju “legalnu” vremensku mašinu.

Od tada se ništa nije čulo od Mikea Marcuma. O njemu se i dan danas šuška na raznim forumima, na kojima se teoretiše o njegovoj mogućoj sudbini.

Ubrzo nakon što je Markum nestao, jedan slušalac je nazvao emisiju Art Bell kako bi ispričao čudnu priču sa kojom se susreo.

1930-ih, policija je pronašla mrtvog čovjeka na plaži u Kaliforniji.

Zgnječen na smrt u čudnoj metalnoj cijevi, muškarac je bio neprepoznatljiv, a u blizini njegovog tijela pronađena je misteriozna naprava. Pozivaoc je rekao da je uređaj izgledao poput mobilnog telefona.

Po mnogim izvorima, tu se priča završava. No, nakon objave članka, javile su nam se kolege sa paranormalforum.net i ispričale pravi kraj cijele ove priče. Evo šta su nam napisali:

Možda vas zanima:  Posljednji čovjek na Mjesecu je vidio misteriozne "sjajne bljeskove" tokom slijetanja

“Posljednji dio priče o Michaelu Marcumu nije tačan. On je član mog foruma i njegova posljednja poznata lokacija neposredno prije pandemije bila je na Havajima i živio je kao beskućnik na plaži. Pokušavao je prikupiti novac za povratak u svoju državu. Takođe je prije 2 godine otvorio nalog na GoFundMe (internet stranici za prikupljanje donacija) da bi prikupio sredstva za nastavak svojih eksperimenata.”

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE