Paralelni univerzum: Postojite li negdje drugi vi?

2.4k
Preslušaj članak

Zamislite neki drugi univerzum u kojem je svaka odluka koju ste donijeli bila alternativna stvarnost. Umjesto da skrenete desno onog dana kada ste doživjeli nesreću, skrenuli ste lijevo i izbjegli je. Iako ova pomisao može izgledati više kao fikcija nego kao nauka, dugo se teoretisalo da je naš univerzum samo jedan od mnogih – skup paralelnih univerzuma koji se naziva multiverzum.

Ali, kako može postojati drugi univerzum – a kamoli mnogo njih – tamo gdje postojite još jedan vi?

Oglas
Paralelni univerzum i drugi vi
Postojite li negdje drugi vi? Foto: Freepik

Postoje različita vjerovanja o paralelnim svemirima i multiverzumima.

Jedna od teorija je da ako je naš univerzum beskonačan, postoji bezbroj mnogo načina na koje se materija unutar njega može preurediti. Dakle, na kraju, materija se ponavlja. Ovo bi moglo stvoriti još jedan univerzum, i još jedan, i još jedan.

Druga, slična teorija je da u stvaranju više univerzuma postoje druge Zemlje, kao i drugi vi. Ali u svakoj od njih ste donijeli različite odluke, što je dovelo do drugog vas, ali s drugim životom. Ako je ova teorija tačna, to bi značilo da negdje vjerovatno postoje vaše tačne kopije.

Postoje mnoge različite teorije o multiverzumu, uključujući onu u kojoj je neki drugi univerzum suprotan našem, ili da postoje univerzumi koji se ne sastoje od materije, već od antimaterije.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ova ideja multiverzuma je izložena u teorijskoj fizici, posebno onoj koja se bavi teorijom struna, granom fizike koja objedinjuje Einsteinovu opštu teoriju relativnosti (koja se bavi veoma velikim) i kvantnu mehaniku (koja se bavi veoma malim).

Možda vas zanima:  Je li ovo najveća crna rupa u svemiru?

“Veliki prasak koji je stvorio naš univerzum vjerovatno nije jednokratan događaj. Umjesto toga, taj događaj ne samo da je generisao naš Veliki prasak, već i bezbroj drugih, od kojih svaki stvara svoj zasebni univerzum, a naš univerzum postaje samo jedan mjehurić u velikoj kosmičkoj pjenušavoj kupki svemira“ – Brian Greene.

U ovoj teoriji, svaki univerzum ima dodatnu dimenziju sa drugim fizičkim kvalitetima.

Teorija o multiverzumu-Brian Greene

Schrödingerova mačka i paralelni univerzum

Vjerovatno ste čuli za Schrödingerovu mačku. U ovom imaginarnom eksperimentu, mačku stavljate u kutiju skupa sa radioaktivnom supstancom. Kada se radioaktivna supstanca počinje raspadati, pokreće Gajgerov brojač koji izaziva oslobađanje otrova ili eksplozije koja ubija mačku.

Raspad radioaktivne supstance je vođen zakonima kvantne mehanike. To znači da se atom možda “raspada”, a možda “ne raspada”. Pošto nema prisutnog svjesnog posmatrača (sve je u zapečaćenoj kutiji), cijeli sistem ostaje kao kombinacija te dvije mogućnosti.

Mačka završava i mrtva i živa u isto vrijeme. Budući da je postojanje mačke koja je i mrtva i živa u isto vrijeme apsurdno i ne događa se u stvarnom svijetu, ovaj misaoni eksperiment pokazuje da kolaps valne funkcije ne pokreću samo svjesni promatrači.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Međutim, u kvantnoj mehanici potpuno je moguće da je mačka živa i mrtva, što znači da može postojati više univerzuma i više svjetova.

Ideja o multiverzumima i paralelnim univerzumima u kojima postojite mnogi “vi”, sasvim je dovoljna da vam se zavrti u glavi. Doduše, sve je to teoretski, ali je zasnovano na kvantnoj mehanici i matematici.

Potraga za paralelnim univerzumima

Ako postoji više univerzuma, teorija predviđa da se oni mogu sudarati ili čak preklapati. Fizičari aktivno tragaju za dokazima, tražeći potpise – vruće ili hladne tačke – u kosmičkom pozadinskom zračenju (CMB).

Možda vas zanima:  Drevna kineska legenda: Mjesec je izgradila vrlo napredna ljudska civilizacija

To je zračenje koje kasni 380.000 godina, nakon što je Veliki prasak stvorio naš svemir. Imamo dokaz za ovo zračenje, koje je uhvatilo više satelita u proteklih 20 godina.

U radu objavljenom prošlog novembra, jedan naučnik je tvrdio da je pronašao dokaz o interakciji drugog univerzuma sa našim.

Koristeći teleskop Planck Evropske svemirske agencije, kosmolog Ranga-Ram Chary uporedio je dvije fotografije sa teleskopa: jedna je prikazivala CMB, a druga noćno nebo. Ono što je otkrio bilo je područje 4.500 puta svjetlije od onoga što su predviđale teorije. Tvrdio je da je to dokaz još jednog univerzuma koji “curi” u naš.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ali ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se osiguralo da u pitanju nije nešto drugo što ometa mjerenja, kaže Chary.

Dok bi razmišljanje o više dimenzija, više svemira, više verzija sebe, antimaterije i svega ostalog moglo izgledati kao naučna fantastika, jednog dana ćemo možda imati konkretan dokaz da sve te stvari postoje. Baš na isti način na koji je ideja o drugim planetama u jednom trenutku izgledala strano.

I, ako još uvijek nemate posao iz snova, omiljeni automobil ili još uvijek tražite svoju srodnu dušu, ohrabrite se. Možda negdje tamo, postoji verzija vas u kojoj imate sve to.

Foto naslovnice: Gerd Altmann sa pixabay.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE