Sazviježđe Orion: Zašto su mnoge drevne građevine orijentisane prema tom dijelu Svemira?

1k
Preslušaj članak

U 19. vijeku, kada su astronomi masovno počeli posmatrati nebo kroz svoje teleskope, bili su zbunjeni činjenicom da su mnoge (ili čak skoro sve!) drevne građevine, kao i megaliti, orijentisane prema određenom mjestu na nebu, a to je sazviježđe Orion.

Sazviježđe Orion
Sazviježđe Orion; Foto: sl1990 sa Pixabay

Ovo čudno otkriće navelo je mnoge da vjeruju da ove strukture moraju imati neku vrstu veze sa zvijezdama, odnosno da su bile usmjerene prema Orionu zbog nekog važnog razloga.

Oglas

Jedan od popularnih stavova među istoričarima i drugim naučnicima je da su drevni ljudi koji su obožavali bogove vjerovali da oni dolaze sa zvijezda, odnosno iz sazvježđa Oriona. Međutim, zašto je baš to sazvježđe odabrano još uvijek nije jasno.

Sazvježđe Oriona doista zauzima vrlo važno mjesto u mnogim drevnim “opservatorijima”, zvjezdanim kalendarima i drugim spomenicima usmjerenim prema položaju zvijezda.

Postoji hrabra pretpostavka da je najstariji prikaz Oriona crtež “čovjeka s ispruženim rukama” urezan na kljovu mamuta i datira iz razdoblja prije 32 hiljade godina.

I neki ruski istraživači koji su proučavali drevne “Hiperborejske svetinje” na Kolskom poluotoku u Bijelom moru (megalitski kompleksi i kameni labirinti) jednom su povezali lokacije najvećih takvih “svetilišta” na karti, pri čemu je rezultirajući uzorak vrlo podsjećao na sazvježđe Oriona.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Na teritoriji Armenije nalazi se drevni kameni spomenik, takozvani Oscilirajući Tatevov Stub ili Gavazan. Smješten je blizu manastira Tatev i izgrađen je prije više od hiljadu godina. Vjeruje se da je usmjeren posebno prema sazvježđu Oriona, odnosno prema tri zvijezde u Orionovom pojasu.

Možda vas zanima:  Zašto je Univerzum tako savršen?

Slike ispod pokazuju kako su egipatske piramide, kineske piramide i piramide u Meksiku jasno usmjerene prema sazvježđu Oriona.

Hopi indijansko pleme, poznato po svojim drevnim legendama, pričama i proročanstvima, živi u saveznoj državi Arizona (SAD). Položaj njihovih drevnih utvrđenih građevina od kamenja vrlo je sličan položaju zvijezda u sazvježđu Oriona.

Otkriven 1998. godine u Egiptu, blizu Aswana, nalazi se krug visokih megalitskih kamenova, takozvani kalendarski krug Nabta Playa i star je najmanje 6500 godina, što ga čini najmanje 1500 godina starijim od poznatog Stonehengea.

Prema profesoru Thomasu Brophyju, ovaj krug predstavlja detaljni kalendar i astrofizičku kartu koja sadrži izuzetno precizne informacije o sazvježđu Oriona i tri zvijezde Orionovog pojasa.

Teorija o korelaciji Oriona je marginalna teorija u egipatskoj egzologiji koja objašnjava mogući smisao rasporeda kompleksa piramida u Gizi.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ova teorija tvrdi da postoji povezanost između položaja tri najveće piramide kompleksa piramida u Gizi i Orionovog pojasa u sazvježđu Oriona, i da je ta korelacija bila namjerno planirana od strane originalnih graditelja kompleksa piramida u Gizi.

Prema vjerovanju drevnih Egipćana zvijezde Oriona bile su povezane s Ozirisom, bogom ponovnog rođenja i zagrobnog života. Ovisno o verziji teorije, dodatne piramide mogu biti uključene kako bi se upotpunila slika sazvježđa Oriona, kao i rijeka Nil kako bi se uskladila s Mliječnim putem.

Postoje još uvijek veoma mnogo takvih mjesta u različitim zemljama i dijelovima svijeta. Šta je moglo natjerati drevne ljude, koji su živjeli vrlo daleko jedni od drugih, da tako snažno obožavaju određeno sazvježđe? Možda su vrlo davno “bogovi” (izvanzemaljci) zaista letjeli od Oriona do Zemlje?

Možda vas zanima:  Sabu disk: Napredna tehnologija iz drevnog Egipta

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE