Silurska hipoteza: Jesmo li prva civilizacija na Zemlji?

1.1k
Preslušaj članak

Da li je u prošlosti postojala napredna civilizacija koja je nestala zbog posljedica globalnog zagrijavanja, izazvanog njenim djelovanjem na planeti?

Silurska hipoteza sugeriše da je prije više miliona godina na Zemlji mogla postojati neljudska civilizacija koja je bila sposobna da transformiše svijet i izazove klimatske promjene uporedive ili veće od onih koje je izazvalo čovječanstvo tokom industrijskog doba.

Oglas

U radu iz 2018. godine, Adam Frank, astrofizičar sa Univerziteta u Rochesteru, i Gavin Schmidt, direktor Godardovog instituta za svemirske studije, zamislili su naprednu civilizaciju prije ljudi i razmišljali o tome da li bi bilo moguće otkriti industrijsku civilizaciju u geološkim zapisima.

Naučnici zasnivaju svoje nalaze na proučavanju fenomena poznatog kao “paleocensko-eocenski termalni maksimum”, dramatične klimatske promjene koja je označila kraj paleocena i početak eocena, prije 56 miliona godina.

Tokom tog istorijskog perioda, prosječna temperatura Zemlje bila je 15 stepeni viša od današnje. Na cijeloj površini Zemlje praktično nije bilo leda, a klima na polovima bila je gotovo tropska.

Zanimljivo je da postoje studije koje dokazuju da je u prethodnim vijekovima došlo do šokantnog povećanja emisije ugljika, uporedivo s onim što se očekuje u antropocenu – geološkoj epohi koja će zamijeniti sadašnju (halocen) zbog uticaja ljudskih aktivnosti na okoliš.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice
Promjena temperature oceana (°C) tijekom paleocensko-eocenskog termalnog maksimuma; Silurska hipoteza
Promjena temperature oceana (°C) tijekom paleocensko-eocenskog termalnog maksimuma (PETM) i dva kasnija, manja hipertermalna događaja. Izvor: Henrik Svensen (2012.)

„Jesu li ovi događaji dokaz postojanja neljudske industrijske civilizacije?“ pita Frank.

Možda vas zanima:  Hram Kailasa u Indiji: Arhitektonsko čudo izgrađeno nepoznatom tehnologijom

Iako je ovo povećanje emisija ugljika u paleocenu moglo biti uzrokovano izgaranjem fosilnih goriva, kao što je danas, postoje značajne vremenske razlike.

Ono što bi se u prošlosti dogodilo za stotine hiljada godina, sada se dešava za jedan vijek. Međutim, naučnici obraćaju pažnju na jednu tačku.

Ako je ova izumrla civilizacija zaista postojala, onda je sasvim moguće da od nje nema ni traga. Treba imati na umu da je većina pronađenih fosila datirana na hiljade ili stotine hiljada godina, a ne milione.

Moguće je da su ostaci hipotetičkih tvornica i zgrada iz tog vremena danas samo prašina.

“Bilo bi lako previdjeti industrijsku civilizaciju koja je živjela samo 100.000 godina, što je 500 puta duže od naše industrijske civilizacije”, kaže Frank.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Traganje za dokazima o tako kratkom događaju u drevnim sedimentima može zahtijevati nove i specijalizovane metode detekcije.

Drugim riječima, osim ako specifično ne tragate za tim dokazima, možda ih nećete ni pronaći. Ovo priznanje je možda najozbiljniji zaključak ove studije.

U vrijeme kada čovječanstvo ima tako snažan uticaj na održivost planete svojim djelovanjem, nije pogrešno misliti da bi moglo izumrijeti kao rezultat klimatskih promjena.

A postoji mogućnost da se to već dogodilo nekoj drugoj civilizaciji na našoj planeti.

Foto naslovnice: Freepik

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE