NASA-in novi teleskop ima za cilj otkriti vanzemaljski život do 2050. godine

106

NASA-in nadolazeća Opservatorija za naseljive svjetove ima za cilj otkriti znakove vanzemaljskog života na planetama sličnim Zemlji do 2050. godine, sa fokusom na identifikaciju različitih biopotpisa.

U pokušaju pronalaženja nastanjivih planeta do 2050. godine, NASA, nezavisna svemirska agencija Sjedinjenih Država, sprema se lansirati vrhunsku zvjezdarnicu Habitable Worlds Observatory (HWO).

NASA-in glavni naučnik za potragu za vanzemaljskim životom, dr. Jessie Christiansen, rekao je da je optimističan da će HWO detektovati signale sa planeta u nastanjivim zonama zvijezda nalik Suncu tokom našeg života.

Prema NASA-i, cilj Opservatorije za naseljive svjetove je identifikovati brojne oblike biopotpisa koje oslobađaju živa bića.

NASA-in tim već je identifikovao dvadeset pet planeta sličnih Zemlji koje kruže oko zvijezda sličnih Suncu, kao moguće kandidate za dodatna istraživanja.

Te su planete važne mete u potrazi za vanzemaljskim životom, jer bi mogle imati uvjete pogodne za život.

Kako bi poboljšala mogućnosti HWO-a, NASA je osigurala tri ugovora vrijedna 17,5 miliona dolara. Ovo financiranje pomoći će u razvoju naprednih tehnologija, poboljšavajući detalje i preciznost podataka o egzoplanetama.

HWO, nazvan “Super Hubble”, imat će ultra-preciznu optiku za snimanje planeta veličine Zemlje i detaljno ispitivanje njihove atmosfere u potrazi za znakovima života.

Dr. Courtney Dressing, astronom sa Berkeleyja i suvoditeljica HWO-ovog tima za reviziju naučne arhitekture, predložila je opremanje HWO-a sposobnošću otkrivanja različitih biopotpisa, uključujući biogene plinove, aerosoli, površinske biopotpise, pa čak i tehnopotpise iz naprednih civilizacija.

Možda vas zanima:  NLO sfere u Engleskoj

Uprkos preko 5000 otkrića egzoplaneta, dr. Christiansen primjećuje da je pronalazak stjenovite planete u nastanjivoj zoni zvijezde nalik Suncu i dalje nedostižan.

Međutim, ona vjeruje da HWO, koji bi trebao biti lansiran 2040. godine, ima potencijal za pronalaženje dokaza o vanzemaljskom životu.

Projekt HWO uključuje doprinose vojnih izvođača Northrop Grumman, Lockheed Martin i Ball Aerospace. Tekući godišnjij budžet za projekat iznosi 17,5 milijuna dolara, a američka vlada potencijalno ulaže do 11 milijardi dolara.

HWO ima za cilj proširiti dostignuća svemirskog teleskopa Hubble i produbiti naše razumijevanje svemira, kao i možda konačno potvrditi da nismo sami.

Foto naslovnice: Freepik

Izvor: ndtv.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE