Teleportacija Gila Péreza

363

Teleportacija je jedna od najzanimljivijih i najkontroverznijih tema u nauci i i fantastici. Postoji li mogućnost da se “teleportiramo” iz jednog mjesta u drugo, i ako da, kako bi to uticalo na nas? Iako nema konačnog odgovora na ova pitanja, postoje neke priče i legende koje tvrde da su neki ljudi uspjeli ostvariti ovaj nevjerojatan podvig.

U središtu jedne takve priče je Gil Pérez, španski vojnik koji se navodno teleportovao iz Manile na Filipinima u Mexico City u Meksiku 1593. godine.

Oglas

Ko je bio Gil Pérez?

Gil Pérez je bio španski vojnik koji je služio u kolonijalnoj vojsci Filipina, koja je tada bila pod španskom vlašću. On je bio dio straže koja je čuvala palatu guvernera u Manili, glavnom gradu Filipina.

Prema legendi, Pérez je bio na dužnosti 24. oktobra 1593. godine, kada je dobio vijest da je guverner Filipina, Gómez Pérez Dasmariñas, ubijen u napadu kineskih gusara. Gil Pérez je bio šokiran i ožalošćen ovom viješću, i poželio je da se što prije vrati u Španiju, gdje su ga čekali žena i djeca.

Prema legendi, Gil Pérez se, nakon što je čuo za smrt guvernera, naslonio se na zid palače i zatvorio oči. Kada ih je ponovno otvorio, našao se na nepoznatom mjestu, okružen ljudima koji su nosili drugačiju odjeću i govorili drugim jezikom.

Teleportacija u Mexico City

Gil Pérez je shvatio da se nalazi u Mexico Cityju, glavnom gradu Novog Španskog Carstva, koje je također bilo pod španskom vlašću. Bio je zbunjen i uplašen, i nije znao kako je tu dospio. Nastavio je obavljati svoju stražarsku dužnost, iako je bio svjestan da je na pogrešnom mjestu.

Možda vas zanima:  Nikola Tesla: Vizionar i Gospodar svjetla
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Gil Pérez je privukao pažnju meksičkih vlasti, koje su ga ispitivale o njegovom identitetu i porijeklu. On im je ispričao svoju priču, ali nitko mu nije vjerovao. Tvrdio je da je vojnik iz Manile, i da je guverner Filipina ubijen dan prije.

Međutim, u Mexico Cityju nije bilo nikakvih vijesti o tome, jer je putovanje brodom između Filipina i Meksika trajalo oko dva mjeseca. Gil Pérez je bio optužen za dezertiranje i vještičarenje, i završio je u zatvoru.

Gil Pérez je proveo nekoliko mjeseci u zatvoru, dok nije stigao brod iz Filipina, koji je donio službenu potvrdu o smrti guvernera. Na brodu je bio i jedan od svjedoka ubistva, koji je prepoznao Péreza kao jednog od stražara u Manili.

Ovaj svjedok je potvrdio da je vidio Gil Péreza na dužnosti u Manili 24. listopada 1593. godine, istog dana kada je on navodno prebačen u Mexico City. Ova potvrda je bila dovoljna da se Gil Pérez oslobodi optužbi, i da mu se dopusti da se vrati u Španiju.

Obična legenda ili nešto više od toga?

Nauka tvrdi da je teleportacija nemoguća, ili barem vrlo malo vjerojatna, i da ne postoje prirodni ili umjetni mehanizmi koji bi to omogućili.

Međutim, neki ljubitelji misterija vole vjerovati da se Gil Pérez zaista teleportovao, i da je možda bio žrtva neke anomalije ili paralelnog svijeta.

Priča o Gilu Pérezu, španskom vojniku koji je navodno putovao u trenutku vremena iz Manile u Mexico City, proširila se uglavnom usmenim predajama i legendama. Nema mnogo pisanih izvora koji spominju ovaj događaj, a neki od njih su:

Francisco de Ribera, španski istoričar koji je 1594. godine napisao knjigu o Filipinima, u kojoj je spomenuo Gil Péreza kao jednog od stražara koji su bili svjedoci ubistva guvernera Dasmariñasa.

Gaspar de San Agustín, španski misionar i kroničar koji je 1698. godine objavio knjigu o istoriji Filipina, u kojoj je dao detaljan opis Pérezove teleportacije i njegovog zatvaranja u Meksiku.

José Rizal, filipinski nacionalni heroj i pisac koji je 1890. godine u svom romanu El Filibusterismo ugradio elemente priče o Gilu Pérezu u liku Simouna, bogatog trgovca koji je zapravo bio revolucionar koji je želio srušiti špansku vlast na Filipinima

Priča o Gilu Pérezu je jedna od najpoznatijih legendi o teleportaciji, iako nema pouzdanih dokaza da se stvarno dogodila. Neki istoričari smatraju da je ova priča izmišljena ili preuveličana, i da je možda nastala kao način da se objasni neki slučaj zbrke ili prevare.

A šta vi mislite o ovom slučaju? Je li Gil Pérez zaista doživio teleportaciju ili je u pitanju nešto sasvim drugo?

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija59
PODRŽITE RAD OVE STRANICE