Hiceanski svjetovi: Vodene planete u Svemiru na kojima bi mogao postojati život

423

Zemljini okeani su ogromni i neukroćeni, što ih čini zaista nevjerovatnim prizorom. Zauzimaju više od dvije trećine naše planete i mogu doseći dubine do 10 kilometara.

Međutim, u Svemiru postoje planete zbog kojih naši okeani izgledaju mali i neimpresivni.

Ove planete se nazivaju hiceanski svjetovi (hycean planets)1 i smatra se da su većinom prekrivene okeanima i da je njihova atmosfera bogata hidrogenom.

Masa ovih vodenih svjetova je i do deset puta veća od mase Zemlje, sa ogromnim okeanima koji se prostiru stotinama ili čak hiljadama kilometara ispod površine.

Temperature na ovim negostoljubivim planetama mogu rasti i do 200 stepeni Celzijusa, što je dvostruko više od tačke ključanja vode.

Hyceanske planete 3

Suvišno je i napisati da bi za ljude čak i kratkotrajni boravak u ovom nepristupačnom svijetu bio fatalan. Zbog ekstremnih uslova, svako ko bi se našao na površini hycean planete, bio bi trenutno zgnječen i skuhan zbog pritiska i temperature.

Međutim, ispod površine, situacija bi mogla biti drugačija. U najdubljim dijelovima, nevjerovatno gusti okeani mogli bi se transformisati u jedinstveni sloj smrznute vode, poznat kao ICE V.

Neke hiceanske planete su zauvijek “zaključane” za svoju zvijezdu, što znači da je jedna njihova strana uvijek okrenuta prema zvijezdi, a druga je u stalnoj tami.

Planete sa ovom intrigantnom karakteristikom mogle bi, zbog nižih temperatura, pružiti uslove za život na mjestima gdje svjetlost njihove zvijezde ne može doprijeti.

Prisustvo unutrašnje toplote i guste atmosfere na hiceanskim planetama, moglo bi stvoriti savršene uslove za postojanje tečne vode, zbog postojanja potrebne toplote i pritiska.

Možda vas zanima:  Univerzum je poput ogromnog ljudskog mozga

Zbog jedinstvene kombinacije faktora (za razliku od Zemlje i njoj sličnih planeta), hiceanske planete imaju mnogo širu naseljivu zonu. To ih čini primarnim kandidatima za vanzemaljski život.

Naučnici vjeruju da su ovakve planete veoma rasprostranjene u Svemiru i da se prisustvo vanzemaljskih “biopotpisa” može lakše otkriti na nebeskim tijelima velikih dimenzija i sa gustom atmosferom.

Naučnici su nedavno došli do uzbudljivog otkrića na K2-18B. Zbog postojanja vodene pare u svojoj atmosferi, ovo nebesko tijelo je ozbiljan kandidat da bude hycean planeta zbog svoje mase i orbite.

Ovo izvanredno otkriće otvara nove mogućnosti i dodatno poboljšava naše razumijevanje nebeskih tijela izvan našeg Sunčevog sistema.

Život u hyceanskim svjetovima, mogao bi biti veoma drugačiji od života na Zemlji, jer se razvio u ekstremnim uvjetima toplote i pritiska, sa jedinstvenim hemijskim mješavinama.

Bez dovoljno kisika, koji je primaran za složene organizme, život na ovoj planeti bi vjerovatno bio ograničen na mikrobe.

Međutim, ako uzmemo u obzir postojanje mnogih i raznolikih hycean planeta, moguće je da u njihovim okeanima plivaju ogromna stvorenja koja ne možemo ni zamisliti.

Bilješke:

  1. Termin “hycean planet” skovao je 2021. godine tim istraživača egzoplaneta na Univerzitetu u Kembridžu, a koji je sastavljen od dvije riječi “hydrogen” i “ocean”. Ovaj izraz se koristi za opisivanje planeta za koje se smatra da imaju velike okeane i atmosferu bogatu hidrogenom. ↩︎

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE