Postoji li šesti skriveni okean 660 kilometara ispod površine Zemlje?

913

Zemlja ima pet okeana, zar ne? To su Atlantski, Pacifički, Indijski, Arktički i Južni okeani. Čak je i Južni okean relativno nov, pa ste možda u školi naučili da Zemlja ima samo četiri okeana.

Ali, sada naučnici imaju dokaze o postojanju vode duboko unutar planete. Ustvari, radi se o mnogo vode – potencijalno više od zapremine svih okeana za koje već znamo.

Oglas

Naučnici su potvrdili prisustvo vode ispod Zemljine površine, zahvaljujući dijamantu pronađenom u Bocvani.

Dragulj je nastao više od 660 kilometara duboko u Zemlji i ima manje nesavršenosti zbog minerala i vode iz tog dubokog sloja unutar planete gdje se formirao.

Tim naučnika iz Sjedinjenih Država, Italije i Njemačke objavio je rezultate u recenziranom časopisu Nature Geoscience. Saopštenje za javnost također uključuje detalje o takozvanom ciklusu dubokih voda koji igra ulogu u tektonskom pomjeranju ploča, vulkanskoj aktivnosti i zemljotresima.

Teško je doći do uzoraka daleko ispod Zemljine kore. Najdublje operacije bušenja ispod površine Zemlje dosežu samo oko 11 kilometara. Ispod kore leži plašt i mnogi drugi slojevi koji odvajaju površinu Zemlje od njenog centra za oko 6400 kilometara.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Dugo se raspravljalo o tome da li i naša planeta sadrži vodu u tim slojevima. Minerali unutar dijamanta otkrivaju njegovu formaciju koja je nastala duboko u Zemlji i pokazuju da tamo postoji i voda.

Možda vas zanima:  Nepoznato stvorenje sa 20 udova pronađeno u blizini Antarktika

Nedavno smo saznali i da kiša dijamanata pada na druge planete unutar našeg Sunčevog sistema i širom Svemira. Ali, mnogi aspekti naše vlastite planete su nam još uvijek nepoznati.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija60
PODRŽITE RAD OVE STRANICE