Nevadski trokut: Područje u kojem je nestalo 2000 aviona

273

Jedno od najmisterioznijih područja na američkom jugozapadu nalazi se između Las Vegasa, Rena i Fresna. U posljednjih nekoliko decenija, oko dvije hiljade aviona je nestalo iznad planina Sijera Nevade, a mnogi imaju neobične priče o ovim događajima.

Nevadski trokut
Nevadski trokut; Foto: planeandpilotmag.com (Fair Use)

Ali, zašto ove planine predstavljaju fatalan rizik za pilote?

Oglas

Teren Sijera Nevade je toliko hrapav i neprijateljski da, iako postoje dokazi tamošnjih domorodačkih naselja koja datiraju hiljadama godina unazad, tek 1912. godine je u potpunosti istražen.

Čak i tokom vrhunca kalifornijske zlatne groznice 1840-ih i 50-ih godina, kada je otkriveno zlato u podnožju planina, ljudima je bilo potrebno mnogo godina da se upuste u ove opasne planine, upsrkos privlačnosti skrivenih bogastava.

Uzimajući u obzir sve ove informacije, nije iznenađujuće da Nevadski trokut ima istoriju punu misterioznih nestanaka aviona, slično poznatom Bermudskom trokutu.

Let 19 je jedan dobro poznat događaj u Bermudskom trokutu, gdje je pet aviona nestalo bez traga 1945. godine.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Slično, u Nevadskom trokutu 1943. godine to se desilo sa dva bombardera.

Nestanak dva bombardera 1943. godine

Nakon što je prvi bombarder B24 sa šest članova posade misteriozno nestao, devet aviona je poslano u potragu za njim.

Tokom potrage, još jedan bombarder je nestao sa sedam avijatičara. Potraga je nakon nekog vremena obustavljena bez pronalaska aviona.

Tek 1955. godine, dvanaest godina poslije, na obližnjem jezeru Huntington pronađeni su ostaci jednog od nestalih aviona.

Akumulirana voda na brani je isušena radi njene sanacije, što je pomoglo da se otkriju savršeno očuvani ostaci drugog bombardera, zajedno sa nestalim avijatičarima koji su još bili u avionu na dnu jezera.

Prvi bombarder koji je nestao, konačno je pronađen 1960. godine, sedamnaest godina poslije.

Možda vas zanima:  Kozyreva ogledala: Portal u druge dimenzije
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ostaci ovog aviona su također otkriveni blizu planinskog jezera, što je dovelo do preimenovanja jezera u “Hester Lake” u znak sjećanja na Roberta Hestera, koji je bio kopilot nesretnog leta.

Hesterov otac nikada nije odustao od potrage za njim. Nažalost, preminuo je 1959. godine, samo godinu dana prije nego što je avion njegovog sina konačno lociran.

Nestanak Stevea Fossetta

Navodno proklestvo koje okružuje Nevadski trokut nije samo stvar prošlosti. U novije vrijeme, u tom području tragično je nastradao i poznati avijatičar Steve Fossett, koji je postavljao rekorde i bio poznat širom svijeta.

Septembra 2007. godine, Fossett, vješti pilot poznat po svom statusu slavne ličnosti, otputovao je u svom avionu na kratak i običan let… ali se nije vratio.

Nakon nekoliko sati počela je masovna operacija potrage, sa pedeset hiljada pojedinaca koji su pretražili trideset hiljada kvadratnih kilometara krševitih planina. Međutim, njihovi napori su na kraju bili neuspješni.

Prošlo je više od godinu dana prije nego što je planinar otkrio Fosettovu identifikaciju u divljini, a posmrtni ostaci pilota pronađeni su u blizini mjesec dana kasnije.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Nakon otprilike godinu dana, jedan planinar je otkrio Fossettovu ličnu kartu duboko u divljini, dok su posmrtni ostaci nesretnog pilota pronađeni u blizini mjesec dana poslije.

Vjeruje se da je Fossett doživio ozbiljnu nesreću koja je rezultovala njegovom smrću prilikom pada aviona. Ipak, ostaje misterija zašto se baš on, iskusni avanturista sa brojnim svjetskim rekordima, srušio u planinama tokom kratkog i naizgled rutinskog leta.

David Steeves: Pilot koji je preživio Nevadski trokut

Postoji li ipak neko ko je preživio susret sa zloglasnim Nevadskim trouglom, uprkos brojnim smrtnim slučajevima i nestancima u toj regiji?

Poručnik David Steeves, pilot vazdušnih snaga Sjedinjenih Država, bio je još jedan čovjek koji je doživio tragičnu nesreću 1957. godine. kada se njegov T-33 trenažni mlaznjak srušio u planinama tokom leta od Kalifornije do Alabame.

Možda vas zanima:  Alberto Gordoni: Čovjek koji je nestao i pojavio se poslije 22 godine bez znakova starenja

Uprkos velikim naporima, vazdušne snage nisu uspjele locirati Davida i na kraju je proglašen mrtvim, jer nisu pronađeni nikakvi tragovi o njemu.

Nakon više od mjeseca, David se izmoren i gladan pojavio u udaljenom kampu u Nacionalnom parku Kings Canyon.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Steeves je petnaest dana bio bez hrane i prepješačio je preko 30 kilometara sa povrijeđenim zglobom.

Ponio je svoj padobran sa sobom da bi se ugrijao i čak je uspio pronaći zalihe hrane u jednoj kabini. Ipak, priča se ovdje ne završava.

Optužen je da je svoj avion T-33 isporučio tadašnjem Sovjetskom Savezu, jer olupina još nije bila locirana.

Otpušten je iz vojske i njegov brak je propao zbog ovog skandala. Tek dvije decenije kasnije, ljaga sa njegovog imena je očišćena nakon što su ostaci aviona pronađeni.

Nevadski trokut i Područje 51

Ipak zašto su, iako je lakše locirati i spasiti avione u ovoj oblasti u poređenju sa Bermudskim trokutom, još uvijek brojni životi izgubljeni u ovom dijelu Amerike?

Jedan od najmisterioznijih aspekata ovog trokuta je postojanje “Područja 51”, koje se nalazi baš u njegovom središtu. To je najpoznatija američka vojna baza, smještena na jezeru Groom u Nevadi.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Prelet aviona preko ovog vojnog područja je strogo zabranjen, a sigurnosti baze se pridaje veliki značaj.

1974. godine astronauti su greškom snimili ovu lokaciju, zbog čega je NASA imala velike probleme sa CIA-om.

Tako da nije nimalo iznenađujuće da su ljudi tokom godina povezivali lokalne nestanke sa postojanjem Područja 51.

Iako nema čvrstih dokaza da iza ovih padova aviona stoje vanzemaljci, postoji nekoliko teorija koje sugerišu da ipak postoji neka vanzemaljska aktivnost.

Možda vas zanima:  Misteriozno morsko stvorenje u Indijskom okeanu

Postavlja se pitanje da li vojska zaista obara avione koji se previše približe njihovim tajnim eksperimentima?

Generalno, obično je potrebno više od samog ulaska u ovo zabranjeno područje bez dozvole da bi to dovelo do takvih ozbiljnih posljedica.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Na primjer, 2009. godine, lovci su četiri sata proganjali pilota skitnicu prije nego što su ga na kraju primorali da sleti, umjesto da odmah obore njegov avion.

Čak i kada je civilni pilot Gabriel Zeifman 2020. godine preletio Područje 51, nije se suočio sa smrtonosnim nasiljem. Zeifman je uspio i snimiti nekoliko fotografija tokom preleta, koje su danas dostupne na internetu.

Ako uzmemo u obzir i da su se mnogi vojni avioni srušili iznad područja Nevadskog trokuta, to dodatno slabi argumente protiv vojske kao krivca za ova dešavanja.

Vazdušne snage ne obaraju namjerno vlastite avione ili avione poznatih pilota i nude višestruke mogućnosti letjelicama koje slučajno uđu u ograničeni vazdušni prostor.

Ipak, događaji u Nevadskom trokutu ostaju neobjašnjeni kao statistička abnormalnost, sa misterioznim uzrokom koji vodi do avionskih nesreća.

Vremenski uvjeti ili nešto sasvim drugo?

Vodeća naučna teorija smatra da su uzrok pada aviona snažni naleti vjetra, koji se često pojavljuju iznenada i imaju fatalne posljedice.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Brzine vjetrova na ovom području mogu dostići i do 150 kilometara na sat sa tendencijom da traju veoma dugo, što dodatno otežava pronalaženje srušenih letjelica.

Usprkos vještini pilota, takvi ekstremni i nepredvidivi događaji mogu biti fatalni. Vjeruje se da su ovi vremenski uvjeti bili glavni razlog pada aviona Stevea Fosetta 2007. godine.

Ali, ipak nestanci i padovi aviona iznad Nevadskog trougla, bez obzira imaju li prirodne ili natprirodne uzroke, istovremeno su tragični i zbunjujući.

Misteriju dodatno komplikuje činjenica što se najveći broj nestanaka aviona dešava baš iznad Područja 51. Šta vi mislite o ovome? Jesu li u pitanju vremenski uvjeti ili se radi o nečemu sasvim drugom?

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija59
PODRŽITE RAD OVE STRANICE