Otmice vanzemaljaca: Jedan od najčudnijih slučajeva iz 1950-ih

1.8k

Uzbudljiva tema koja već desetljećima intrigira ljude širom svijeta su navodne otmice vanzemaljaca i dok se većina tih priča čini kao plod mašte ili fantazije, postoje neki slučajevi koji izazivaju ozbiljnu pažnju istraživača i javnosti. Jedan od takvih slučajeva je misteriozna otmica koja se dogodila u 1950-ima.

Poznata kao jedna od najčudnijih otmica ikad zabilježenih, ova priča fokusira se na Bernarda Gerry-ja Irwina, običnog građanina koji tvrdi da je bio otet od strane vanzemaljskih bića. Njegovo iskustvo, koje se dogodilo u jednoj noći, ostavilo je dubok trag na njegov život i pokrenulo brojna pitanja o postojanju izvanzemaljskog života.

Oglas

Utah: 20.02.1959

Dokazi o ozbiljnoj zabrinutosti vlade zbog fenomena koju su uzrokovale otmice vanzemaljaca, počeli su se pojavljivati ​​1950-ih godina. Upravo te godine mladi američki vojnik našao se upleten u veoma čudnu priču koja ga, donekle, još uvijek uznemirava sve do danas. Sve se odigralo jedne hladne noći u prostranoj pustinji u Utahu.

Vojnik Bernard Gerry Irwin bio je čovjek čiji je život krenuo u potpuno neočekivanom smjeru.

20. februara 1959. godine započeo je kao običan dan za Irwina, ali sigurno se nije tako završio. Tada je Irwin putovao prema svojoj vojnoj postavi Fort Bliss u Teksasu iz Idaha, svoje države. Kako je noć padala, nešto potpuno nepredvidivo i nevjerovatno dogodilo se Irwinu. Bio je suočen s fenomenom NLO-a na spektakularan i misteriozan način.

Noć je bila tamna, tiha i gotovo prazna od vozila, kao što često biva na pustinjskim cestama nakon zalaska sunca. Ali za Irwina, to je bila noć koju nikada neće zaboraviti – što je donekle ironično s obzirom na činjenicu da su određeni dijelovi njegovog sjećanja zauvijek izbrisani iz njegova uma.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Dok je vozio po vijugavoj cesti, odjednom je bio ometen svijetlom na nebu – ali na izrazito niskoj razini – koje se spustilo ispod prijetećeg brda. Meteorit? Ne. Signalna raketa, možda? Ponovno pogrešno. Možda avion u nevolji? To je bila Irwinova prva pomisao, pa je stoga zaustavio automobil uz ivicu ceste i upalio sva četiri pokazivača smjera.

Možda vas zanima:  Pad vanzemaljske letjelice u Brazilu 1996. godine: Šta se desilo?

Brzo je izašao iz automobila i ostavio poruku za vozače koji su prolazili tom cestom. Na njoj je pisalo: Otišao istražiti ono što izgleda kao pad aviona otprilike pola kilometra desno odavde. Odmah obavijestite državnu policiju.

Odjeven u svoj vojni kaput i opremljen baterijskom svjetiljkom, Irwin se uputio u nepoznato. Irwin je krenuo prema onome što je posumnjao – i čega se bojao – da bi moglo biti mjesto pada aviona, samo da bi se našao u još većoj noćnoj mori.

Buđenje u bolničkom krevetu

Sljedeće što je Irwin zapamtio bilo je buđenje u bolničkom krevetu u Cedar Cityju. Gdje se nalazio i zašto, nije znao. Doktor i medicinska sestra su stajali pored kreveta, a uskoro im se pridružio lokalni šerif okruga. Irwin je bio zbunjen i uplašen, što nije iznenađujuće. Njih troje su bila znatno više zainteresovani da saznaju šta se dogodilo.

Irwin je neprestano brbljao o “preživjelima”, pitajući medicinsku sestru i doktora ima li ih. Jesu li svi poginuli? Ko su “oni” mogli biti, čini se da nitko stvarno nije znao. To uključuje i Irwina, čiji je um bio potpuno uznemiren.

Tada je doktor prenio vijest: Irwin je bio bez svijesti puni dan i noć. Zahvaljujući samo čuvaru iz Komisije za ribarstvo i lov koji je slučajno naišao na Irwinov automobil, on je pronađen. Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja, i Irwina su napokon pronašli, potpuno bez odgovora, otprilike pola kilometra udaljenog od ceste. Bilo je rano jutro prije nego što je Irwin konačno odmorio u nepoznatom krevetu.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Povratak u bazu

Irwin je bio pod stalnim nadzorom nekoliko dana, ali se nije mogao sjetiti ničega što se dogodilo te čudne noći. Uskoro su se na mjestu događaja pojavili vojni službenici kako bi Irwina vratili u Fort Bliss, gdje je stavljen pod dodatni nadzor medicinskog tima. Nakon otprilike pune sedmice, Irwin je proglašen potpuno zdravim.

Možda vas zanima:  Zašto su vanzemaljci vjerovatno umjetna inteligencija?

Samo nekoliko dana nakon što je dobio dozvolu da se vrati na posao, Irwin je pao u nesvijest. Nije se mogao sjetiti imena i lica ljudi koji su mu pružili njegu po povratku na vojnu bazu. Stvari su postale još čudnije: u gotovo hipnotičkom stanju, Irwin je kupio autobusku kartu za Utah i uputio se na mjesto incidenta koje je izazvalo toliko zbunjenosti i brige.

Da stvar bude još gora, napuštanjem svoje dužnosti, Irwin je bio odsutan bez službenog dopuštenja , što će mu kasnije donijeti značajne probleme s nadređenim oficirima, što nije iznenađujuće. U nekoj vrsti oduzetosti, Irwin se potom pješice vratio u Cedar City. Iako je Irwin bio u velikim problemima s nadređenim oficirima – primio je novčanu kaznu i gubitak čina. Još intrigantnija bila je reakcija medicinskog personala koje je bilo zaduženo za nastavak nadzora Irwina i pokušaj otkrivanja što mu se dogodilo te usamljene, tamne noći.

“Posebna inteligencija”

Jedan od najznačajnijih dokumenata koji su isplivali putem Zakona o slobodi informacija je dokument koji je potpisao kapetan Valentine, psihijatar koji je liječio Irwina zbog njegovog čudnog stanja. 27. marta 1959. godine, Irwinu je ubrizgan natrijev amital. To je izazvalo čudan odgovor kod Irwina, što je izazvalo duboku pažnju kapetana Valentinea.

U svom službenom izvještaju o toj sesiji izazvanoj drogom, kapetan je napisao: “Irwin je izjavio da postoji ‘posebna inteligencija’ koju mi ne može objasniti, jer bi meni bila nerazumljiva, a koja mu je naredila da ne pamti ili mi ne priča ništa o događajima u Utahu.

Kaže da će, ako ispriča što se krije iza događaja u Utahu, biti ‘velika istraga’ kojom se ne želi baviti, te da će naštetiti mnogim ljudima i da to ne želi da se dogodi. Izjavljuje da je ‘to’ sve počelo kad je imao tri godine, iako neće otkriti kako ili što je točno počelo, navodeći da bi to meni pružilo trag o tome što je iza svega ovoga.

Također mi je saopćio da može napustiti ovu bolnicu u bilo kojem trenutku ako to želi pozivajući se na posebnu silu. Nakon ovog razgovora, pacijent je izjavio da se ne sjeća ničega od onoga što je rekao tokom razgovora.”

Otmice vanzemaljaca: Fenomen bez konkretnih odgovora

Slučaj vojnika Bernarda G. Irwina predstavlja jedan od najznačajnijih slučajeva povezanih s fenomenom koji sa sobom donose otmice vanzemaljaca. Irwinova iskustva, koja su se dogodila 1959. godine u pustinji u Utahu, ostavila su trajan utjecaj na njega, ali i na istraživače i javnost koja je zainteresovana za ovu temu.

Irwina je zadesila nesvakidašnja sudbina – gubitak sjećanja na događaje iz Utaha i upozorenje da ne govori o njima. To je postao uobičajeni motiv u literaturi o otmicama od strane vanzemaljaca, gdje se često navodi blokiranje sjećanja ili upozorenje da se ne otkriva iskustvo drugima. Usprkos vojnim pokušajima da razotkriju istinu, Irwinova priča ostala je obavijena tajnom.

Dokumenti dobiveni putem Zakona o slobodi informacija pružili su uvid u psihijatrijske sesije koje je Irwin imao s kapetanom Valentineom. Irwin je spominjao “posebnu inteligenciju” koja mu je naredila da ne pamti ili ne otkriva događaje u Utahu.

Ove izjave nas navode da je postojao dublji kontekst i da su se događaji možda odvijali još od Irwinovog djetinjstva. Fenomen otmica od strane vanzemaljaca često započinje upravo u ranom djetinjstvu, što dodatno intrigira istraživače.

Iako je Irwin prošao kroz teške situacije s vojnim nadređenima, njegov slučaj ostaje važan zbog kontinuirane potrage za istinom o susretima s vanzemaljcima i njihovim utjecajem na pojedince. Bez obzira na to koliko skeptični bili, priče poput Irwinove potiču nas na promišljanje o nepoznatim aspektima svemira i pitanjima koja još uvijek čekaju na odgovore.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Slučaj Bernarda G. Irwina svjedoči o dubokoj intrigantnosti fenomena koji izazivaju otmice vanzemaljaca i nastavlja poticati istraživanja i rasprave u ovom području. Ova priča nas podsjeća na to koliko malo znamo o svemiru i koliko mnogo još moramo otkriti o postojanju drugih inteligencija izvan naše planete.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija60
PODRŽITE RAD OVE STRANICE