Nibiru: Deveta planeta u našem solarnom sistemu

1.6k
Preslušaj članak

Postoji li deveta planeta u našem Sunčevom sistemu? Može li to biti planeta Nibiru? Ovo je pitanje koje već godinama intrigira mnoge astronome i zaljubljenike u svemir.

Deveta planeta

Ideja da postoji deveta planeta u Sunčevom sistemu nije nova. U stvari, Pluton je nekada smatran devetom planetom sve dok nije degradiran u patuljastu planetu 2006. godine od strane Međunarodne astronomske unije (IAU), zbog otkrića drugih objekata slične veličine u Pojasu Kupier, regionu ledenih tijela izvan Neptuna.

Oglas

Međutim, degradacija Plutona nije okončala potragu za pravom devetom planetom, onom koja bi bila mnogo veća i masivnija od Plutona i imala značajan gravitacioni uticaj na Sunčev sistem.

Jedan od glavnih tragova koji sugerira postojanje devete planete, dolazi iz posmatranja grupe ekstremnih transneptunskih objekata (ETNO), što su tijela koja orbitiraju oko Sunca na udaljenostima koje su prosječno više od 250 puta udaljenosti Zemlje od Sunca.

Ti ETNO-i imaju neke neobične orbitalne karakteristike, poput grupisanja u jednom sektoru neba, sličnih inklinacija i ekscentriciteta. Ovi rasporedi impliciraju da postoji nevidljivi planet koji usmjerava ove objekte u njihove trenutne orbite.

Godine 2016., dva astronoma iz Caltecha, Konstantin Batygin i Michael E. Brown, predložili su teorijski model za ovu hipotetičku planetu, na temelju matematičkih simulacija i računarskih izračunavanja.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Procijenili su da bi planeta imala masu oko 10 puta veću od Zemlje i orbitu koja je jako izdužena i nagnuta u odnosu na ravan Sunčevog sistema.

Možda vas zanima:  Posljednji čovjek na Mjesecu je vidio misteriozne "sjajne bljeskove" tokom slijetanja

Planeta bi trebala izvršiti jednu revoluciju oko Sunca između 10.000 i 20.000 godina i imala bi prosječnu udaljenost od oko 460 AU (astronomskih jedinica) od Sunca.

Tu planetu su nazvali “Planeta Devet”, i predložili su da bi mogla biti jezgro gigantske planete koja je bilo izbačena iz svoje prvobitne orbite od strane Jupitera tokom ranog formiranja Sunčevog sistema.

Međutim, nisu svi uvjereni u ovu hipotezu. Kritičari tvrde da grupisanje ETNO-a može biti rezultat opservacijskih pristranosti, koje proizlaze iz teškoća pronalaženja i praćenja tih objekata tokom većeg dijela njihovih orbita.

Oni također ističu da ne postoji direktan dokaz za postojanje Planete Devet, poput slike ili spektra. Predlažu alternativna objašnjenja za orbite ETNO-a, poput uticaja drugih poznatih planeta ili efekata prolaznih zvijezda ili galaktičkih plima.

Još jedan kontroverzni aspekt Planete Devet je moguća veza s Nibiruom, mitskim planetom za koji neki ljudi vjeruju da će izazvati kataklizmičke događaje na Zemlji. Nibiru se često povezuje s Planetom X, terminom koji su astronomi ranije koristili za referiranje na bilo koji nepoznati planet u Sunčevom sistemu.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Međutim, ne postoji naučna osnova za postojanje Nibirua niti za njegov navodni utjecaj na Zemlju. Nibiru je uglavnom proizvod pseudonauke i teorija zavjere i ne bi se trebao miješati s Planetom Devet ili bilo kojim drugim legitimnim astronomskim objektom.

Još uvijek nema definitivnog odgovora na pitanje postoji li deveta planeta u našem Sunčevom sistemu ili ne. Dokazi za Planetu Devet su intrigantni, ali ne i konačni, te su potrebna daljnja posmatranja i analize kako bi se potvrdilo ili opovrgnulo njeno postojanje.

Možda vas zanima:  Drevna kineska legenda: Mjesec je izgradila vrlo napredna ljudska civilizacija

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE