Egipatske piramide su mnogo starije od pojave Egipćana

234

Vjeruje se da su egipatske piramide sagrađene prije oko 4000 godina po nalogu faraona. Pored toga što su piramide bile vidljiva manifestacija moći i svemogućnosti vladara za njegovog života, nakon njegove smrti postale su spomenici.

Međutim, iako je svrha piramida manje-više jasna modernoj nauci, tačan datum njihove izgradnje je još uvijek nepoznanica.

Egipatske piramide su mnogo starije nego što se vjeruje

Ne tako davno, inženjer i naučni pisac John Anthony West dao je senzacionalnu izjavu. Po njegovom mišljenju, jedna od najnevjerovatnijih građevina na visoravni Giza je mnogo starija nego što mislimo, a nisu je mogli izgraditi stari Egipćani.

Činjenica je da je West na leđima Sfinge otkrio brazde koje je napravila voda – što sugeriše da je Egipat nekada imao tropsku klimu. Ali, već hiljadama godina to mjesto je pustinjsko tlo. Stoga je sfinga stara najmanje 7000 godina!

Ranije se vjerovalo da je Velika Sfinga izgrađena po nalogu faraona Keopsa, s kojim je povezana i druga najveća piramida na visoravni Gize.

Nakon što su na Sfingi pronađeni tragovi vode, počeli su da ih traže na piramidama. I naravno, našli su ih.

Ispitujući Keopsovu piramidu, istraživači su pronašli rupu na visini od dva metra, unutar koje je sve bilo prekriveno školjkama.

Malo je vjerovatno da su graditelji koristili neispravan blok za izgradnju baze. Školjke su mogle značiti samo jedno – osnova piramide bila je u vodi. A ako je to slučaj, onda je njena starost najmanje 9.000 – 10.000 godina.

Možda vas zanima:  Fizika elementarnih čestica i nevjerovatno znanje naših predaka

Činjenica je da su se prije oko 10.000 godina, zbog porasta temperature, glečeri počeli topiti, zbog čega je nivo okeana porastao za 70 metara.

Podnožje Keopsove piramide je dugo vremena bilo u vodi, tako da je moguće su egipatske piramide mnogo starije.

Ali, naučnici su uvjereni da je egipatska civilizacija nastala prije 3,5 hiljade godina. Međutim, Sfinga i piramide na visoravni Gize postoje već nekoliko milenijuma. Ko ih je onda izgradio, ako to nisu bili Egipćani?

Nevjerovatno otkriće u Južnoj Americi

Prije nekoliko godina u Ekvadoru je pronađena pećina, koja je doslovno do samog stropa bila ispunjena jedinstvenim artefaktima.

Među njima se nalazila i kamena piramida u koju je bilo ugrađeno oko. Piramida je bila visoka 27 cm i sastojala se od 13 stepenica.

Ovaj artefakt predstavljao je ozbiljnu misteriju za naučnike. Stvar je u tome što na zapadnoj hemisferi zaista postoje piramide, na primjer, poznata piramida Sunca u Meksiku.

Međutim, ova i druge američke piramide se razlikuju od egipatskih, zbog drugačijeg nagiba i strukture.

Sve su stepenaste, ali ova mini piramida pronađena u ekvadorskoj pećini ima glatke bočne ivice, oštrije uglove nagiba i više liči na egipatske piramide. Iznenađujuće je i prisustvo oka na vrhu piramide.

Ni za drevne Maje, ni za Asteke, slika oka nije prestavljala značajan simbol. Sa druge strane, Horusovo oko koje se suprostavljalo silama zla je bilo najmoćniji simbol egipatske magije.

Horusovo oko se nalazilo na ekvadorskoj piramidi.

Stvar je u tome što je takozvani piramidion (mali kamen u obliku piramide), bio završni element egipatskih piramida koji se postavljao na vrh.

Piramidion
Piramidion piramide Amenemheta III u Dahšuru, 1842-1794 p.n.e. (
Prof. MortelCC BY 2.0, preko Wikimedia Commons)

Ali, još misterioznije i nevjerovatnije su slike otkrivene na bazi piramide – pet bijelih tačaka, koje naučnici povezuju sa sazviježđem Orion.

Dugo vremena mornari sjeverne hemisfere koriste ovo sazviježđe kao referentnu tačku, ali Ekvador se nalazi na južnoj hemisferi, gdje dominira sazviježđe Južni križ.

Pored pet bijelih tačaka na dnu piramide, pronađen je i drevni zapis sa prevedenim značenjem “Sin Stvoritelja dolazi“.

Čini se da je piramide izgradila civilizacija o kojoj ne znamo baš ništa i koja je bila toliko moćna da je svoj utjecaj proširila na čitavu planetu.

Možda ćemo proučavanjem tragova na piramidama saznati više o ovoj misterioznoj predcivilizaciji.

Ali, kako to učiniti? Iako su egipatske piramide izvana dobro proučene, njihova tačna unutrašnja struktura je još uvijek misterija.

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.