stvorenje antarktik

Nepoznato stvorenje sa 20 udova pronađeno u blizini Antarktika

641

Nedavno su naučnici uz obalu Antarktika uhvatili neobično morsko stvorenje. Kako prenosi Daily Mail, ovo stvorenje ima jedinstven oblik tijela nalik na jagode i 20 udova.

Naučnici smatraju da je to rijetkost, jer je takva morfologija gotovo bez premca u području morskih organizama.

Oglas

Otkriće ovog izuzetnog stvorenja prethodilo je izbijanju globalne pandemije koronavirusa. Tokom tog vremena, istraživači su bili fokusirani na proučavanje grupe morskih životinja Promachocrinus, koje su također poznate kao antarktičke pernate zvijezde.

Ipak, ovo novo otkriće je dodalo dodatni sloj misterije ionako zamršenom razumijevanju antarktičke biologije.

Važno je napomenuti da su tokom nekoliko godina naučnici identifikovali i opisali osam različitih vrsta morskih stvorenja koja naseljavaju antarktičke vode na dubinama u rasponu od 19 metara do dva kilometra.

stvorenje antarktik
Promachocrinus kerguelensis; Foto: anomalien.com

Ispostavilo se da su četiri od ovih vrsta toliko različite od poznatih organizama da je njihova klasifikacija postala prava enigma za naučnike.

Oglas

Predanim trudom stručnjaka koji su vršili DNK analize i proučavali fizičku morfologiju otkrivenih stvorenja, dio ove misterije je počeo da se razotkriva.

Novoidentifikovana vrsta nazvana je Promachocrinus kerguelensis. Pored njenih nekonvencionalnih udova, prepoznatljiva karakteristika ove vrste je niz boja.

Nijanse dvadeset fleksibilnih udova ovih stvorenja protežu se od ljubičaste do tamno crvene, stvarajući spektakl koji oduzima dah u podvodnom svijetu.

Izvor: anomalien.com