Atlantida: 5 glavnih teorija o izgubljenom gradu

1k

Priču o otoku Atlantidi prvi je ispričao prije 2300 godina grčki filozof Platon, koji je govorio o velikom drevnom gradu koji je uništen i potopljen u Atlantskom oceanu.

Nije sasvim jasno jesu li Grci tog vremena Platonov izvještaj uzeli kao metaforu o padu uspješnih društava ili su ga smatrali istorijskim zapisom.

U svakom slučaju, ovaj izgubljeni grad je još uvijek predmet žestokih rasprava mnogih naučnika, istoričara i filozofa.

Atlantidu je progutao Bermudski trokut

Jedna od teorija o nestanku izgubljene civilizacije je da ju je progutao Bermudski trokut. Dio Atlantskog oceana, poznat i kao Đavolji trokut, postao je urbana legenda nakon što je u tom području nestalo više od 50 brodova i 20 aviona.

Bermudski trokut
Bermudski trokut; Foto: Me, derived from work by Danilo94CC BY-SA 3.0, preko Wikimedia Commons

U svojoj knjizi The Lost Continent Revealed (Otkriven izgubljeni kontinent), Charles Berlitz kaže da bi jedna drevna civilizacija također mogla postati žrtva ozloglašenog Bermudskog trokuta. Berlitz je tvrdio da je Atlantida zapravo bila kontinent uz obalu Bahama.

Zagovornici ove teorije ističu da je sjeverno od otoka Bimini na Bahamima otkrivena podmorska cesta dužine 0,8 km, poznata kao “Bimini Road”. Cestu su prvi put otkrili ronioci 1868. godine, koji su je opisali kao “pločnik”.

Lokacija ceste i njena idealna struktura naveli su mnoge da povjeruju da bi to mogla biti cesta do Atlantide, koja podsjeća na ceste tog doba.

Bizarnu cestu Bimini spomenuo je američki mistik i prorok Edgar Cayce 30 godina prije njezina otkrića 1938. godine. Tada je predvidio: “Dio hramova još uvijek se može pronaći ispod mulja vjekova i morske vode u blizini Biminija”

Bimini Road
Podmorska cesta kod otoka Bimini na Bahamima; Foto: Flickr (CC BY-ND 2.0)

Također je dodao da se otok Bimini smatra jednim od planinskih vrhova drevne Atlantide. Međutim, datiranje karbonom koje su proveli naučnici, pokazalo je da su te strukture mogle nastati prirodnim putem erozijom obalnog vapnenca.

Možda vas zanima:  Drevni grad Maja kojeg je bilo "nemoguće pronaći" otkriven u džungli

Atlantida je uništena prirodnom katastrofom

Među beskrajnim teorijama o tome što se dogodilo sa drevnim svijetom, postoje sugestije da su prirodne katastrofe krive za uništenje otoka – poput velike poplave, potresa ili vulkanske erupcije.

Jedna teorija koja se stalno ponavlja jest da je pad Atlantide posljedica ogromne vulkanske erupcije koja se dogodila na grčkom otoku Santorini (tada poznatom kao Thera) prije otprilike 3600 godina.

Uslijed erupcije izbilo je od 40 do 60 kubičnih kilometara lave, uslijed čega je nastala velika podvodna kaldera na Santoriniju, a ogromne površine zemlje su poplavljene. U tom trenutku u atmosferu je izbačeno oko 10 milijuna tona kamenja, pepela i plina.

Ova erupcija, zajedno s velikim tsunamijem za koji se vjeruje da je uslijedio, često se optužuje za razaranje društva.

Minojsku civilizaciju koja je živjela na otoku Thera mnogi smatraju prvom velikom civilizacijom u Europi, koja je izgradila ceste i palače te prvi pisani jezik na kontinentu.

Arheolozi vjeruju da je otok imao cvjetajuće gospodarstvo, jer su Minojci bili veliki ribari koji su trgovali sa drugim zemljama Sredozemlja.

Tokom izgradnje ove uspješne civilizacije dijelovi otoka su iznenada uništeni, što je mnoge navelo da tu katastrofu povežu sa Platonovim teorijama.

Atlantida je bila Antarktik

Još jedna teorija sugeriše da je Atlantida zapravo bila mnogo toplija verzija hladnog kontinenta Antarktika koji danas postoji.

Hipoteza se temelji na knjizi Charlesa Hapgooda iz 1958. godine The Shift of the Earth’s Crust (Pomicanje Zemljine kore), koja je negirala teoriju o pomicanju kontinenata i bila vrlo popularna među naučnicima u vrijeme kada naše razumijevanje tektonike ploča nije bilo baš najbolje.

Možda vas zanima:  Pleme Dogoni i zvijezda Sirius

Ova teorija sugeriše da se Zemljina kora pomaknula prije 12.000 godina, uzrokujući da se kontinent koji je sada Antarktik pomakne južnije od svog prvobitnog položaja.

To je opet dovelo do objašnjenja o Atlantidi, uz neke sugestije da su topliji, umjereniji uvjeti na kontinentu možda ustupili mjesto naprednijim civilizacijama. Ali kada se dogodio ovaj nagli pomak, društvo se nije moglo nositi sa naglim padom temperature.

Zagovornici ove teorije tvrde da je nekada uspješan grad bio zakopan pod slojevima leda. Tvrdnje o skrivenoj zemlji ispod ledenog kontinenta čak su navele naučnike da pokušaju pronaći djeliće ljudskog života.

Antarktik
Foto: Tohamina sa Freepik

U 2017. godini, otkriće hidrauličkog sustava ispod ledenih ploča na Antarktiku navelo je neke da nagađaju da je to dokaz postojanja Atlantide.

Naučnici su rekli da su pronašli goleme strukture, neke veličine Eiffelovog tornja, zakopane ispod ledenih ploča. Jedna od zgrada bila je napravljena od mješavine gline i pješčenjaka i bila je dimenzija 150×40 metara.

Ali, naučnici sa Sveučilišta u Bruxellesu u Belgiji i Bavarske akademije znanosti u Njemačkoj, koji su došli do otkrića, objasnili su da su kopnene mase zapravo “akvadukti i naslage ispod antarktičkog ledenog pokrova”, a manje mrlje su početak šireg vodenog kanala.

Atlantida je uništena udarom meteora

Iako je ovo jedna od najapsurdnijih teorija o izgubljenom gradu Atlantidi, neki nagađaju da ga je mogao uništiti meteorit.

U Netflixovoj seriji Ancient Apocalypse, britanski pisac i voditelj Graham Hancock tvrdi da je Atlantida uništena tsunamijem i velikom poplavom meteorita.

Možda vas zanima:  "Japanska Atlantida": Vještačka ili prirodna struktura?

TV emisija tvrdi da su se preživjeli iz napredne civilizacije preselili u drugu zemlju gdje su podučavali matematiku, arhitekturu i poljoprivredu.

Ovu su teoriju naširoko kritikovali arheolozi, a mnogi drugi su kritikovali Hancocka zbog predstavljanja “alternativnih činjenica” radi zabave.

Hancock također tvrdi, kao što je činio godinama u svojim knjigama, da su arheolozi dugo vremena pokušavali sakriti ovu ideju.

Flint Dibble, arheolog sa Sveučilišta Cardiff, rekao je: “Hancock je istupio vrlo snažno i agresivno protiv arheološke zajednice. Bio sam šokiran koliko je to bilo agresivno. Pitam se pokušava li aktivno privući naknadnu istinu i teoretičare zavjere.”

Međutim, ITN (Nezavisna televizijska mreža), koja je producirala emisiju, izjavila je da je “trostruko provjerena činjenicama iz alternativnih izvora”.

Atlantida nikad nije postojala

Usprkos svim intrigantnim teorijama, većina naučnika i istoričara zaključila je da Atlantida vjerojatno nikada nije postojala.

Mnogi vjeruju da su Platonovi spisi fikcija, stvoreni da podrže njegove moralne argumente.

Osim Platonovih dijaloga, nema pisanih tragova o Atlantidi, iako postoji niz pisanih zapisa o drugim stvarima koje su preživjele iz vremena stare Grčke.

Čak i uz napredak u oceanografiji i tehnologiji mapiranja oceanskog dna, nijedan trag potonulog grada nikada nije pronađen.

Još 2001. godine, jedan od vodećih svjetskih istraživača antičke mitologije, Alan F. Alford, rekao je da je Atlantida mit koji je stvorio Platon.

Iza ove legende krije se jedna jedina tajna zapanjujuće jednostavnosti: naime, iako je Atlantida bila izgubljeni raj, to nije bio izgubljeni grad, otok ili kontinent, već izgubljeni planet nekadašnjeg zlatnog doba. Gubitak Atlantide trebao je značiti vrlo važan događaj – kataklizmu svih kataklizmi koje su uništile Svemir na početku svih vremena”.

Foto naslovnice:Enrique Meseguer sa Pixabay

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.